Srbija se uskladila sa sankcijama EU Belorusiji u vezi sa invazijom na Ukrajinu

Vesti 20. maj 202214:16 > 14:27 139 komentara
Shutterstock

Srbija se uskladila sa sankcijama koje je Evropska unija u aprilu uvela Belorusiji zbog "situacije u Belorusiji i umešanosti Belorusije u rusku invaziju na Ukrajinu", prenosi portal Juropijan vestern Balkans (EWB).

U pitanju je Odluka Saveta EU 2022/579, koja je doneta 8. aprila, a dve nedelje kasnije, 22. aprila, na sajtu Saveta objavljeno je da su se sa ovom odlukom uskladile Srbija, Albanija, Crna Gora, Severna Makedonija i Bosna i Hercegovina.

POVEZANE VESTI:

Ovo je drugi put da se Srbija uskladila sa sankcijama EU vezanim za rat u Ukrajini, posle martovske odluke o produženju važenje restriktivnih mera bivšem predsedniku Ukrajine Viktoru Janukoviču i vodećim članovima ukrajinskog rukovodstva iz perioda 2010-2014. godine.

Odlukom koju je doneo Savet EU 8. aprila uvode se sektorske sankcije beloruskom finansijskom i transportnom sistemu kao reakcija na uključenost Belorusije u rusku agresiju na Ukrajinu, navodi se u obrazloženju.

Kako je pokazalo istraživanje Centra za međunarodne i bezbednosne poslove (ISAC), Srbija se konzistentno usaglašavala sa restriktivnim merama EU prema Belorusiji sve do aprila 2019. godine, kada se nije usaglasila sa deklaracijom, odnosno Odlukom Saveta EU 325, kojom su samo produžene sankcije.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare