Srbija razmatra povratak vojske na Kosovo – stručnjaci kažu da je to nerealno

Vesti 09. dec 202219:10 177 komentara

Akcije kosovske policije poslednjih dana na Severu Kosova izazvale su oštre reakcije Beograda. Zabrinuta je i Evropska unija.

Besana noć za predsednika, ministra vojnog i načelnika generalštaba ako je sudeći po instagram nalogu „budućnostsrbijeav“. Uz fotografiju i poruka – „Nema predaje!“.

Da Srbija nešto planira da preduzme kada je bezbednost na Kosovu u pitanju najavio je u četvrtak uveče direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, a nakon što su pripadnici Kosovske policije sa juga raspoređeni na sever Kosova.

Povezane vesti

„Beograd će razmotriti u skladu sa Rezolucijom 1244 povratak do 1.000 naših bezbednosnih snaga na prostor Kosova i Metohije onako kako to predviđa rezolucija 1244“, poručio je Petar Petković.

Da je Srbija tome sve bliža, ponovila je i predsednica vlade.

„Aljbin Kurti nas je sve, sve nas, i Srbe i Albance, sve nas doveo na samu ivicu rata“, rekla je Brnabić.

Dodaje i da kosovski premijer to nije uradio sam.

„Potpuno ignorantsko ponašanje partnera i u Evropskoj uniji, koji ne reaguju ili reaguju kada zaista dogori do nokta“, ocenila je Brnabić.

Mogućnost povratka srpskih vojnika na Kosovo za bivšeg načelnika Vojno bezbednosne agencije Momira Stojanovića nije realna.

„Trenutak je kada bi trebalo da deluje diplomatija“, kaže bivši profesor na Fakultetu političkih nauka Ivo Visković. Činjenica je, smatra on, da strah od onoga što se može dogoditi postoji na obe strane.

„Nažalost i sa jedne i sa druge strane se više čuje ratoborno pozivanje na svoja prava na loše postupke druge strane nego što se čini ono što bi po meni trebalo činiti, a to je gledati kako da se što hitnije situacija smiri“, ocenio je Visković.

Realno je ipak da je bezbednosna situacija na severu Kosova loša. Evropska unija uobičajeno zabrinuta.

„EU i države članice pozivaju na odgovornost i deeaskalaciju jer to je potrebno, pre svega zbog tamošnjih građana. Eulex i KFOR imaju svoje uloge da obezbede drugi ili treći nivo zaštite. Oni su na terenu i konstratno patroliraju i prate situaciju“, naveo je portparol Evropske unije Peter Stano.

Brojni sastanci su najavljeni narednih dana, a očekuje se i da se javnosti po pitanju Kosova obrati predsednik Srbije.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare