Srbija ponela međunarodno „priznanje“ Fosil dana

Vesti 10. nov. 202100:22 > 00:3640 komentara
Podeli:
TENT, Termoelektrana Nikola Tesla, Obrenovac
Izvor: Shutterstock

Srbija je dobila titulu "Fosil dana" koju dodeljuje Mreža za klimatsku akciju, zauzevši treće mesto, iza SAD i Australije.

Ovo međunarodno priznanje daje se zemljama „koje čine najviše da postignu najmanje“ kad je u pitanju borba sa klimatskim promenama.

Kako navode iz Mreže, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je tokom svog govora na COP26, šekspirovski rekao: „Zemlja ima muziku za one koji slušaju“.

Međutim, ova mreža navodi da je proverila činjenice i da su u jedno sigurni – da Srbija ima zakone za one koji zagađuju, za zagađivače, dodajući da je Vlada Srbije usvojila izmene i dopune Zakona o integrisanom sprečavanju i kontroli zagađivanja u korist velikih zagađivača.

Kako se navodi u saopštenju, Odbor za zaštitu životne sredine Skupštine Srbije je stavio pečat na ove amandmane, tako da elektrane na ugalj imaju slobodu da nastave s poslovanjem kao i obično, bez potrebnih ekoloških dozvola i to još tri godine, za šta je dobijena podrška poslanika.

Prvo mesto su zauzele SAD, a drugo Australija.

SAD su zauzele prvo mesto jer nisu preduzele nikakve korake da zaustave proizvodnju fosilnih goriva. Navodi se da je Bajdenova administracija, uprkos njegovim stavovima iznetima u Glazgovu, nadmašila čak i bivšeg predsednika Donalda Trampa, jer je odobrila više od 3.000 novih dozvola za bušenja na javnom zemljištu. Takođe, navodi se, Bajden je izbegao globalni pakt za obavezivanje u vezi sa krajnjim datumom za ugalj.

Australija je na drugom mestu, a kritikuje se neaktivnost i nedostatak napretka u planovima u vezi sa klimatskom strategijom.

 

Komentari

Vaš komentar