Srbija o merama protiv Rusije „glasa nogama“, stav u UN ključan signal za EU?

Vesti 01. mar 202219:31 > 19:31132 komentara
Podeli:
Ujedinjene nacije
Izvor: REUTERS/Carlo Allegri

Glasanje "nogama" - to je diplomatski termin koji bi mogao da uđe u svakodnevnu upotrebu u Srbiji s obzirom na to da se gotovo svakog dana u nekom međunarodnom telu glasa o merama protiv Rusije. Srbija se u većini slučajeva opredeljuje upravo da "glasa nogama" odnosno da njene diplomate izađu iz sale u trenutku glasanja. Tako je bilo u Savetu Evrope prilikom glasanja o isključivanju Rusije iz tog tela, i to bi moglo da se ponovi u sredu kada usledi glasanje na sednici Generalne skupštine UN o situaciji u Ukrajini.

Povezane vesti

Glasanje nogama“ Srbija je već primenila 2014. kada se u Ujedinjenim nacijama raspravljalo o Krimu. Predstavnik Srbije je izašao iz sale na Ist Riveru kada je trebalo da se izjasni o potezima Rusije. Sada se najavljuje slična taktika. Predsednik Aleksandar Vučić kaže da je samo juče bilo devet glasanja u raznim međunarodnim telima i da se u osam slučajeva Srbija nije izjasnila, u jednom je bila – za.

„Samo me obaveste na kraju o tim brojevima, gde šta i kako. Za sve ono gde se govori o rušenju i ugrožavanju teritorijalnog integriteta, Srbija će da se pridružuje. Za ono gde su u pitanju sankcije, Srbija se neće pridruživati. Bar dok možemo da izdržimo i ovo još malo dok sam predsednik Republike. Posle kad izaberete nekog drugog, posle je to neka druga priča“, kaže Aleksandar Vučić.

Portal European western Balkans saznaje da će se Srbija saglasiti sa jednom, od pet deklaracija o Rusiji koje je visoki predstavnik Borel podneo Evropskom parlamentu na usvajanje, jer se u toj deklaraciji ne pominju sankcije, samo se osuđuje kršenje ukrajinskog suvereniteta.

Predsednik Skupštine Ivica Dačić ponavlja da Srbija ima usklađenost od 60 odsto sa spoljnom politikom EU i da ne može u potpunosti da se uskladi zbog Kosova.

„I u slučaju da se Srbija pridruži sankcijama EU, zemlje koje su priznale Kosovo iz EU neće promeniti svoju odluku o Kosovu. To bi zato bio jedan samoubilački potez da mi izgubimo podršku koju imamo zbog onih koji nam inače ne pružaju podršku“, navodi Dačić.

Izvor:N1/agencije/Reuters

Direktor Njuzmaks adria Slobodan Georgiev kaže da je rat u Ukrajini ujedinio Evropsku uniju koja je dugo bila podeljena i da je dugo tolerisala dvojnu spoljnu politiku Srbije. Georgiev veruje da će ključni signal za EU biti stav Srbije u UN.

„Ja mislim da je to što se sada pojavljuje jedna vrsta novog pritiska da se sutra na toj sednici Generalne skupštine Srbija izjasni. Mi ne znamo šta će Srbija da uradi sutra, da li će da podrži, da li će da izađe iz sale, da li će glasati ne. Ali, negde mi se čini da se sada na tom nivou podele svet deli na slobodni i neslobodni i da je to ta vrsta podele. I to vama može da se sviđa ili ne sviđa. To je tako“, ističe Georgiev.

Portparolka Evropske komisije Ana Pisonero izjavila je za Radio Slobodna Evropa da EU očekuje od zvaničnog Beograda da se usaglasi sa odlukama koje se tiču uvođenja sankcija Rusiji zbog rata u Ukrajini. “Od zemalja kandidata za članstvo se očekuje da se usaglase sa odlukom i stavom EU o spoljnopolitičkim i bezbednosnim pitanjima”, rekla je Pisonero.

Više vesti o dešavanjima u Ukrajini čitajte na stranici Rat u Ukrajini.

Komentari

Vaš komentar