„Srbija nije politički neutralna“: Odakle iskaču „žabe“ koje pominje Vučić

Vesti 10. apr 202219:17 > 19:23 63 komentara

Da li smo oduvek znali da Srbija nije politički neutralna država ili smo to prvi put ove nedelje čuli od predsednika Srbije? Da li se o nepostojanju te neutralnosti odavno govorilo iza zatvorenih vrata u Briselu i na šta bi još u političkom životu Srbije mogao Brisel da utiče?

„Mi smo vojno neutralna država, mi nismo politički neutralna država. Mi se nalazimo na evropskom putu, dokle god se nalazimo na evropskom putu, mi ne možemo da budemo politički neutralni“, kazao je Vučić.

Predsednik Vučić mesecima je govorio o neutralnosti Srbije, ali bez preciziranja o kakvoj neutralnosti je reč. Konačno je bio precizan četiri dana nakon završetka izbora. Izgovorio je rečenicu koja se iza zatvorenih vrata u Briselu čula mnogo puta u poslednjih godinu dana.

POVEZANE VESTI

„Nepostojanje te političke neutralnosti znači pripadanje Evropskoj uniji, a ne Rusiji. To je vrlo jasno stavljeno do znanja. To pokazuje, po mom mišljenju, da iz Evropske unije dolaze određeni pritisci“, ocenio je profesor Pravnog fakulteta u penziji Boris Begović.

Ipak, predsednik tek uopšteno govori o pritiscima, bez preciziranja sa kojih adresa stižu. Ponavlja da će dati sve od sebe da zaštiti Srbiju.

„Moj posao kao predsednika je da štitim narod i zemlju i spreman sam da gutam žabe da bi narod imao dignutu glavu, ponos i dostojanstvo“, kaže Vučić.

Kako su se žabe stvorile nakon izbora i sa kojih strana su doskočile, o tome ni reči. Tek, Srbija je u četvrtak glasala za suspenziju Rusije iz Saveta za ljudska prava UN, a već sutradan stigla joj je poruka iz Brisela da joj neće biti zabranjeno da dobija naftu iz Jadranskog naftovoda.

„Ono što smo mi imali kao informaciju u protekle dve sedmice da će doći do ovog izuzimanja NIS-a iz paketa sankcija, ali naravno u pregovaračkom smislu i Evropska unija pregovara sa Srbijom i očekivalo se da postoji neki uslov, ne bih rekao pritisak, ali uslov koji Srbija možda treba da ispuni da bi došlo do ovog izuzeća“, navodi Nemanja Todorović Štiplija sa portala European Western Balkans.

A da li bi pritisci mogli da utiču i na izuzimanje neke političke opcije iz formiranja buduće Vlade?

Mediji prenose da Brisel verovatno ne bi blagonaklono gledao na SPS kao partnera, s obzirom na njihovu privrženost Rusiji.

„Ona se suviše profilisala kao partija koja nepobitno podržava svo ono što je vezano za Rusku Federaciju i Moskvu i tu nije bilo nikakvih odgovarajućih izjava koje bi to na odgovarajući način popravile“, izjavila je Branka Latinović, karijerni diplomata i član Foruma za međunarode odnose.

A popravni bi mogao da traje do narednog evropskog ispita, ocenjuje profesor političkih nauka Dušan Spasojević.

Verovatno će Vučić sada pokušati da krade vreme sa formiranjem vlade i skupštine. Dakle odugovlačiće, a kad to više ne bude mogao, prići će zapadu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare