Srbija na raskrsnici: Stižu „sugestije“ ili otvoreni pritisci sa Zapada

Vesti 23. maj 202219:14 > 19:1714 komentara
Podeli:

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država Kristoferom Hilom. Sastanak je održan samo dan nakon što je ambasador Hil ocenio da za Srbiju nema trećeg puta, već samo izbor između Istoka i Zapada. Analitičari kažu - za sada Srbiji stižu "sugestije" da svaka odluka ima svoje posledice.

Razgovor je bio dobar, korektan, otvoren, nije bilo iznenađenja ni za njega, ni za mene – tako predsednik Srbije ukratko opisuje sastanak sa američkim ambasadorom.

„Ja znam šta misle Amerikanci, oni znaju šta mislimo mi i to je to“, kazao je Vučić.

POVEZANE VESTI

To znači da mi nismo saglasni po određenim pitanjima, naročito Kosova i Metohije, pojašnjava Vučić.

„Ali otvoreno govorimo o tome i kako bi trebalo da se reši. Zahvalan sam Amerikancima na podršci politici Otvorenog Balkana, to je veoma važna inicijativa za nas. Imamo stvari oko kojih smo saglasni oko kojih nismo i to je otvoren razgovor“, izjavio je.

U razgovoru za dnevni list Politika, dan ranije ambasador je otvoreno rekao da za Srbiju postoji samo jedan put i da je to Zapad i Evropska unija.

„To treba Srbi da odluče, a ja mislim da i jesu odlučili da im je budućnost na Zapadu, a ne na nekom nedefinisanom Istoku“, kazao je Hil.

Pozicija Amerike za analitičare nije nova.

„To je uvođenje sankcija Rusiji pod hitno, neutralisanje Dodika u Republici Srpskoj i priznanje Kosova. Dakle to su tri pozicije američke u Srbiji i na Zapadnom Balkanu što se Srbije tiče“, pojašnjava urednik portala nedeljnika Vreme Andrej Ivanji.

„Ako ne postignemo to da Sjedinjene Američke Države i EU budu u izvesnoj meri, u značajnoj meri zadovoljne, trpećemo zaista ozbiljne posledice“, mišljenja je Branko Čečen iz CINS-a.

Pritisak na Srbiju je više pasivan uz sugestiju da će svaka odluka imati određene reperkusije, ocenjuje docent na Fakultetu političkih nauka Milan Krstić.

„Mislim da je zapad svestan i da recimo, dok god je otvoreno kosovsko pitanje, Rusija, koja podržava stav Srbije s tim u vezi, ima veći uticaj na Srbiju zbog toga što je u jednom pitanju koje je važno nacionalno pitanje za Srbiju na njenoj strani. I onda pokušavaju ustvari da zatvore sve potencijalne rupe gde Rusija može da ima uticaj u ovom regionu koji je ipak unutrašnje dvorište Evropske unije“, kaže Krstić

To je, smatra, i razlog zbog kojeg postoje pokušaji da se dođe do napretka u dijalogu Beograda i Prištine.

„Ali i dalje ne znači da to nužno znači da će od nas neko tražiti da priznamo Kosovo da bismo postali članica Evropske unije. I dalje postoje države koje nisu priznale Kosovo a članice su Evropske unije“, dodaje Krstić.

Pored Amerike, očekuje i jaču diplomatsku ofanzivu Nemačke u Srbiji, u prilog tome govori i najava da će kancelar Olaf Šolc uskoro posetiti Beograd.

Komentari

Vaš komentar