Srbija između Lavrova i Šolca – hoće li biti oborena s jedne stolice

Vesti 28. maj 202219:07 100 komentara

U trenutku kada se u razmaku od samo tri dana, za 7. i 10. jun, najavljuju posete Beogradu prvo šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova, a potom i nemačkog kancelara Olafa Šolca, predsednica Vlade poručuje da je Srbija izložena velikim pritiscima zbog neuvođenja sankcija Moskvi, ali da takvu poziciju ne menja. Nekadašnji ambasador Srbije u Nemačkoj i Velikoj Britaniji Ognjen Pribićević za N1 kaže da Srbija ne može da odbije razgovor s Rusijom, ali da će se zbog posete Lavrova, pritisak sa Zapada još više povećati.

U toku su pripreme za atomski s desna i momentalni atomski s leva – hoće li Srbija biti oborena s jedne, od dve stolice na kojima trenutno sedi. U sve komplikovanijoj situaciji, kada Brisel dovršava šesti, najteži, paket sankcija Moskvi, premijerka oseća, kako kaže, ogromne pritiske zbog pozicije Srbije.

Pročitajte još:

„Da li je laka? Nije. Da li se borimo svaki dan da održimo takvu poziciju i argumentima se borimo za to? Da, apsolutno. Nadam se da razumeju našu poziciju ili da nas makar čuju i partneri iz Rusije, ali i naši partneri iz EU i SAD… Mi poziciju ne menjamo“, poručila je premijerka Ana Brnabić.

Takav stav: neuvođenje sankcija Rusiji u skladu sa međunarodnim pravom i nacionalnim interesom, istoga dana tumače svako na svoj način i premijerkine stranačke kolege iz vrha Srpske napredne stranke.

„Politika naše Vlade je punopravno članstvo u Evropskoj uniji i nemam ni trunku dileme da Srbija treba da uradi apsolutno sve da bi taj cilj bio ispunjen“, poručila je članica Predsedništva SNS Zorana Mihajlović.

„Nema dileme, kada bismo uveli sankcije, sva vrata na Zapadu bi nam bila otvorena. Ipak, postoji nešto što se zove moral i ponos“, smatra Vladimir Đukanović, takođe član Predsedništva SNS.

Dolazak Lavrova, za koga su, praktično, sva druga vrata u Evropi zatvorena, u Beograd, predstavljaće prvu posetu jednog visokog ruskog zvaničnika Srbiji od izbijanja rata u Ukrajini.

„Mi razgovor sa Rusijom ne može da odbijemo, jer je reč o velikoj sili koja drži drži poziciju Srbije po pitanju Kosova u UN“, ocenjuje Ognje Pribićević.

Ali i Nemačka je u nikad većoj diplomatskoj ofanzivi na Zapadni Balkan. Nekadašnji ambasador u Berlinu i Londonu Ognjen Pribićević tumači i „drugu stranu“ dolaska Lavrova.

„Ta poseta, ukoliko do nje dođe, sigurno će imati jako negativan odjek na Zapadu i nema nikakve sumnje da će se pritisak na Srbiju još više povećati. Oko toga ne treba imati nikakve dileme da će zahtevi Nemačke biti upravo da bi negde sebe opravdala i svoju politiku prema ratu u Ukrajini“, objašnjava Pribićević.

Pre nego što saznamo šta će Lavrov reći 7, a šta Šolc 10. juna, poznato je da će srpski predsednik, kako je sam najavio, vrlo brzo na telefonskoj vezi izgovoriti „spasiba na družbi“. Razgovor s Putinom vodiće se oko gasa i drugih pitanja.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare