Srbija izgubila bodove na listi slobodnih zemalja, Fridom haus kritikuje i SNS

Vesti 04. mar. 202119:3641 komentara
Podeli:

Srbija je i dalje u grupi "delimično slobodnih" zemalja i u odnosu na prošlu godinu izgubila je još dva boda u oblasti političkih prava i građanskih sloboda, stoji u godišnjem izveštaju Fridom hausa. Kritike su usmerene na pritiske koje vrši vladajuća stranka, postupanje policije na julskim protestima i netransparentni odnos vlasti prema pandemiji koronavirusa, kako stoji u izveštaju. Zvaničnici u Beogradu, za sada, bez reakcija.

Kuća slobode iz Vašingtona ne prepoznaje u Srbiji kuću slobode – vidi je samo kao delimično slobodnu. U kategoriji političkih prava Fridom haus dodelio Beogradu 22, od mogućih 40 bodova, a u kategoriji građanskih sloboda ocenio Srbiju sa 42, od maksimalnih 60 bodova.

POVEZANE VESTI

Kada se taj saldo prenese na tabelu zemalja sa najvećim padom sloboda u poslednjih 10 godina, Srbija je između Naurua i Komorskih ostrva, a od evropskih država bolje plasirane su samo Azerbejdžan i Mađarska.

U izveštaju američke organizacije koja već decenijama meri stanje sloboda u svetu, Srbiji su za 2020. namenjene sledeće kritike:

– SNS poslednjih nekoliko godina konstantno ugrožava političke i građanske slobode vršeći pritisak na nezavisne medije, opoziciju i organizacije civilnog društva.

– Odluka o smanjenju cenzusa pred parlamentarne izbore u junu doneta je s namerom da se umanji efekat bojkota.

– Prekomerna upotreba policijske sile prema demonstrantima i novinarima na protestima u julu.

– Vlasti su netransparentno odgovorile na pandemiju koronavirusa, uskraćivale informacije o broju umrlih, a oni koji su to kritikovali suočeni su sa represijom i protiv njih su vođeni disciplinski postupci.

„Izveštaj je realan, ali je u nekim delovima i previše blag, ocena je Srbiji smanjena u dva aspekta koji se tiču slobode okupljanja i izbornih uslova. propuštena je prilika da se s obzirom na pritiske u prošloj godini, da se smanji ocena i u pogledu prostora za delovanje civilnog društva“, kaže Tara Petrović iz Građanskih inicijativa.

Prvi put, jasno se u izveštaju kritikuje delovanje stranke na vlasti.

„Verujem da je veliki broj afera u koje su uključeni različiti činovnici stranke, dakle po dubini i po njihovim odborima, da je vrlo verovatno i taj koruptivni element zašto je uz Aleksandra Vučića apostrofiran i SNS i važno je što se stranka tako pominje, da ona na svim nivoima urušava stanje demokratije“, navodi politikolog Boban Stojanović.

Nastavlja se trend pada koji je počeo 2016. godine. Ako je za utehu, nije ovo najveće nazadovanje Srbije na polju političkih prava i građanskih sloboda. Do sada, vlast u Srbiji nije reagovala na poslednje zaključke Fridom hausa.

Komentari

Vaš komentar