Srbija i Mongolija potpisale sporazum o trgovinskoj i ekonomskoj saradnji

Vesti 23. sep. 202123:55 > 24. sep. 2021 08:502 komentara
Podeli:
mongolija srbija
Izvor: Ministarstvo spoljnih poslova

Šef srpske diplomatije Nikola Selaković razgovarao je u Njujorku sa ministarkom spoljnih poslova Mongolije Batsetsegom Batmunkom, sa kojom je i potpisao Sporazum o trgovinskoj i ekonomskoj saradnji Srbije i Mongolije, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Selaković, koji se nalazi u Njujorku na zasedanju Generalne skupštine UN, rekao je da je Srbija otvorena za unapređenje političkog dijaloga i ukupne saradnje sa Mongolijom, s posebnim akcentom na jačanje ekonomskih odnosa.

Ministar je Mongoliji ponudio učešće u programu „Svet u Srbiji“, kojim Srbija stipendira državljane prijateljskih zemalja za studiranje u zemlji.

Šef srpske diplomatije izrazio je nadu da će delegacija Mongolije u prvoj polovini oktobra biti prisutna u Beogradu na skupu Pokreta nesvrstanih zemalja, povodom obeležavanja 60 godina od održavanja Beogradske konferencije, navodi se u saopštenju.

Saradnja sa Barbadosom

Selaković je u Njujorku razgovarao i sa ministrom spoljnih poslova i spoljne trgovine Barbadosa Džeromom Valkotom o bilateralnoj saradnji, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Selaković je rekao da je Srbija zainteresovana za uspostavljanje pozitivne dinamike u političkom dijalogu dve zemlje i da bi posete zvaničnika na visokom i najvišem nivou u mnogome doprinele tome.

Ministar je izrazio nadu da će i Barbados biti u prilici da učestvuje na skupu u Beogradu, povodom 60. godišnjice od održavanja Prve konferencije Pokreta nesvrstanih-

Selaković je rekao da je u okviru programa „Svet u Srbiji“ ponuđena jedna stipendija državljanima Barbadosa za studiranje u Srbiji, ali da je Srbija spremna da ponudi više stipendija ukoliko za tim postoji interesovanje.

Razgovarano je i o daljim aktivnosti Srbije u organizacijama ovog regiona u kojima naša zemlja ima status posmatrača, poput Organizacije američkih država, Karipske zajednice – CARICOM, Asocijacije država Kariba.

Sastanku je prisustvovao i ambasador Srbije u SAD Marko Đurić, koji na nerezidencijalnoj osnovi pokriva Barbados.

Komentari

Vaš komentar