Srbija i Kina dogovorile zajedničku obuku policajaca

Vesti 27. maj. 202117:599 komentara
Podeli:
Izvor: MUP

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin i državni savetnik i ministar javne bezbednosti Kine Džao Kedži dogovrili su se danas o održavanju niza zajedničkih vežbi, konsultacija i obuka pripadnika svojih ministarstava.

Dogovor se posebno odnosi na borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala, saopštila je Vlada Srbije.

Pročitajte još:

Tokom video sastanka, Vulin je kineskom ministru preneo zahvalnost Srbije zbog principijelnog stava Kine o poštovanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije i neprimanja Kosova u Interpol.

Ponovio je da će Srbija nastaviti aktivnu podršku Kini u vezi s pitanjem nastojanja Tajvana za prijem u Interpol, navodi se u saopštenju.

Kineski ministar Džao Kedži rekao je da je „ličnim angažmanom dvojice predsednika, Aleksandra Vučića i Sia Đinpinga, sveobuhvatno strateško partnerstvo Kine i Srbije dostiglo razmere neviđenog nivoa“.

On je pohvalio rezultate Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije u borbi protiv organizovanog kriminala.

Vulin je podvukao i da se „na primeru pandemije koronavirusa najbolje videlo šta sve dobro i veliko može da učini jedna slobodna i samostalna država kakva je Kina“.

„Srpski narod je zahvalan kineskoj državi ne samo zato što ste nam donirali tri miliona vakcina i ogromnu količinu medicinske opreme, već zato što ste to uradili u trenutku kada je Srbiji bilo najteže i kada je Kini bilo najteže – sve ono što je trebalo vama vi ste podelili sa nama. Za vašu velikodušnu pomoć ništa niste tražili zauzvrat, a posebno ne političke ustupke“, rekao je Vulin.

On je naveo da je Kina dokazala „šta može da uradi samostalna i sloboda zemlja koja se oslanja na sopstvene snage“ i dodao: „Tim putem i mi koračamo“.

U saopštenju piše da je Vulin prihvatio poziv kineskog kolege Džao Kedžija da poseti Kinu.

On je podsetio da je Kina bila uz Srbiju i tokom NATO agresije i bombardovanja 1999, da je tokom bombardovanja, pored srpskog naroda stradala i kineska ambasada, kao i kineski državljani i da Srbija to nikada neće zaboraviti, niti prestati da traži odgovornost onih koji su te užasne zločine počinili, saopšteno je.

Komentari

Vaš komentar