Ruski institut potvrdio kvalitet vakcine s Torlaka, odobrio dalju proizvodnju

Vesti 19. maj 202113:47 > 16:0136 komentara
Podeli:
Izvor: Tanjug/ AP Photo/Antonio Calanni, File

Ruski nacionalni institut za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamaleja potvrdio je kvalitet vakcine proizvedene na Torlaku i odobrio da se u budućnosti u ovom srpskom institutu proizvodi vakcina Sputnjik V protiv koronavirusa, saopštio je kabinet ministra bez portfelja u Vladi Srbije Nenada Popovića.

Srbija će tako postati prva zemlja u Evropi koja proizvodi vakcinu Sputnjik V, saopšteno je na sastanku koji su u Moskvi održali Popović i direktor Instituta Gamaleja Aleksandar Gintsburg.

Institut Gamaleja potvrdio je da vakcine proizvedene u Torlaku zadovoljavaju propisane standarde kvaliteta. Danas smo od naših ruskih partnera primili tu potvrdu i dobili smo odobrenje da krenemo dalje sa proizvodnjom, rekao je Popović.

On je istakao da u sledeće dve nedelje očekuje da u Srbiju iz Rusije stigne znatna količina supstance za proizvodnju obe komponente vakcine Sputnjik V.

Veoma brzo Srbija će imati dovoljno vakcina da potpuno pokrije svoje unutrašnje potrebe, a sa predsednikom Vučićem razgovaraćemo o tome gde treba uputiti vakcine van granica Srbije, kako bismo pružili pomoć našim partnerima u regionu i Evropi u borbi protiv koronavirusa, rekao je Popović.

Izvor: Tanjug

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar