Spremo: Venecijanska komisija nije zauzela stav o tekstu ustavnih amandmana

Vesti 29. sep 202115:57 0 komentara
N1

Venecijanska komisija ovih dana drži niz različitih sastanaka sa akterima u Srbiji, uključujući i civilno društvo i strukovna udruženja i još nije zauzela stav o novom tekstu ustavnih amandmana koji je objavljen početkom septembra, izjavila je koordinatorka Radne grupe Nacionalnog konventa za EU za poglavlje 23 Jovana Spremo.

Što se tiče sastanka koji je održan sa civilnim društvom, mi nismo imali utisak da članovi Venecijanske komisije već imaju stav, istakla je Spremo za portal Juropijan vestern Balkans povodom saopštenja iz Vlade Srbije da je „Venecijanska komisija pohvalila amandmane na promenu Ustava u oblasti pravosuđa„.

Povezane vesti

Oni su ovde da prikupe dodatne informacije u odnosu na tekst koji su već primili, da bi mogli da formulišu svoje mišljenje. Protokolarno, ja verujem da je verovatno i bilo nekih izjava pohvala na sam proces, budući da smo imali i nekolicinu javnih slušanja, da je formirana radna grupa, ali mi nismo sigurni da Venecijanska komisija u ovom trenutku iznosi ocenu ovog teksta i očekujemo da ćemo tu ocenu dobiti tek tokom oktobra, navodi Spremo.

Mišljenje tek treba da bude izrađeno, istakla je ona, ovo je prikupljanje informacija.

Ovakve izjave služe da se u javnosti stekne utisak pomeranja procesa unapred, dok istovremeno nemamo neko jasno informisanje građana o čemu su izmene, objasnila je Spremo.

Na pitanje da li očekuje da će mišljenje u oktobru biti uz celini pozitivno, Spremo kaže da ne bi mogla da uđe u očekivanja kakvo će mišljenje da bude.

„Dosta prostora za unapređenje“

Mislim da postoje određeni delovi teksta koji su znatno unapređeni, ali postoji tu dosta prostora za unapređenje i za izmenu određenih rešenja jer nisu u skladu sa drugim delovima Ustava i u skladu sa našem zakonodavnim okvirom, koji će takođe da se menja u narednoj godini, tako da i mi svi očekujemo to mišljenje da vidimo na šta će Venecijanska komisija da ukaže, odnosno šta je još potrebno uraditi na tekstu da bi se postigao cilj, a to je nezavisnost pravosuđa, rekla je Spremo.

Portal EWB podseća da je izmena Ustava u domenu pravosuđa obaveza u okviru pristupanja Srbije Evropskoj uniji, a cilj je obezbeđivanje nezavisnosti sudova i tužilaštva.

Radna grupa Narodne skupštine objavila je nacrt ustavnih amandmana početkom septembra i poslala ih na mišljenje Venecijanskoj komisiji.

Ukoliko Skupština predložene amandmane usvoji dvotrećinskom većinom, građani će morati da ih potvrde na referendumu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!