Sporazum Ministarstva zdravlja s Majkrosoftom u oblasti digitalizacije zdravstva

Vesti 19. nov 202116:57 2 komentara
Zlatibor Lončar, Ministarstvo zdravlja, Majkrosoft
Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar i direktor kompanije "Majkrosoft" u Srbiji Milan Gospić potpisali su sporazum u oblasti digitalizacije zdravstva.

Potpisivanju sporazuma i predstavljanju hologramskog kompjutera „HoloLens“ u crvenim zonama prisustvovala je i predsednica Vlade Ana Brnabić, koja je istakla da je upotrebom ove tehnologije prisustvo lekara u crvenoj kovid zoni smanjeno za 60 odsto u KBC „Dragiša Mišović“.

Ona je dodala da je dalji plan Vlade Srbije kupovina dodatnih uređaja kako bi ovu tehnologiju uveli u dodatne četiri pilot bolnice širom Srbije, ali i saradnja sa Medicinskim fakultetom u Beogradu da bi se napravila jedna inovaciona laboratorija u kojoj će studente obučavati kako da koriste najnovije tehnologije.

„Danas smo kao Vlada, kao jedan tim, završili Program za digitalizaciju zdravstva do 2026. godine sa Akcionim planom do 2023. godine, koji su danas u procesu javne rasprave, a koja će se završiti 25. novembra, sa jasnim planom da taj program usvojimo do kraja ove godine“, rekla je premijerka i dodala da se svake godine iz budžeta ulaže više novca u zdravstvo.

Ona je istakla da je kompanija „Majkrosoft“ pouzdan partner Vlade Srbije u nizu inicijativa u digitalizaciji, inovacijama i novim tehnologijama i dodala da su oni na jučerašnjoj međunarodnoj konferenciji za medicinske inovacije na Malti pokazali da je Srbija primer i partnerska zemlja u ovakvim vrstama inovacija.

Govoreći o bežičnim, hologramskim naočarama za mešovitu realnost „HoloLens“, ministar zdravlja Zlatibor Lončar ocenio je da je to „ozbiljna revolucija u medicini Srbije“ i da će ovo biti još jedan razlog što će mladi zdravstveni radnici ostati u Srbiji.

„Ako u manjem centru u operacionoj sali imate težak slučaj i nemate vremena da tog pacijenta prevedete do Beograda, ili do nekog drugog mesta, sa ovom tehnologijom biće kao da je profesor iz Beograda sa vama u sali,“ objasnio je Lončar.

On je dodao da će uz pomoć ove tehnologije i profesori koji ne bi smeli da uđu u crvenu zonu moći da pomognu pacijentima.

Direktor kompanije „Majkrosoft Srbija“ Milan Gospić rekao je da je današnji memorandum o saradnji u domenu zdravstva dodatni podsticaj da zajedno sa Vladom Srbije nastave da razvijaju digitalizaciju, a posebno inovacije.

„Smatramo da je za dalji napredak izuzetno bitno da prihvatamo digitalne veštine i da unapredjuejmo znanje svih nas, jer samo kada korisnici tehnologija imaju dovoljno znanja nastaju inovacije, a posebno smo ponosni kada naša tehnologija dobije primenu u praksi kroz prijekte koji su naši korisnici kreirali“, rekao je Gospić i kao primer naveo doktore u Srbiji, koji su medju prvima u svetu iskoristili „HoloLens“ tehnologiju za kolaboraciju na daljinu.

Načelnik Klinike za reanimaciju u KBC „Dragiša Mišović“ Predrag Stevanović istakao je da se ovaj projekat neće završiti krajem pandemije „jer je ovo tehnologija koja ima veliku inovativnu primenu u zdravstvu i mimo kovida“.

„Upotrebom ‘HoloLensa’ stavili smo Srbiju u epicentar novih tehnologija koje se koriste u zdravstvu. Nama u kovidu to mnogo znači – smanjujemo boravak lekara u kovid zonama, zajedno donosimo neke odluke koje je nekada lekar prinudjen da donosi sam, a to je jako teško. Na ovaj način podižemo kvalitet lečenja naših pacijenata“, objasnio je Stevanović.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare