„Frka“ i oko studentskih izbora: Spor na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu

Vesti 07. apr. 202219:47
Podeli:

Nakon što se prošlog leta u Novom Sadu digla prašina oko izbora za savete mesnih zajednica, sada se buka diže i oko izbora za studentski parlament Filozofskog fakulteta. Studenti okupljeni oko liste "Studentska reakcija" nezadovoljni time što im je lista oborena zbog navodno krivotvorenih potpisa, tvrde da iza svega stoje politički interesi male grupe studenata koja parlament drži već godinama. Sada se u spor između dve studentske organizacije uključio i dekanat, rektorat, ali i kriminalistička policija i Tužilaštvo.

Da li znate šta se dešava u studentskim parlamentima? Ili ko sedi u njima? Hteli su da saznaju neki studenti iz Novog Sada. Uoči izbora 13. aprila predali su listu, koja nije prošla.

„Od ukupno 635 potpisa za podršku listi „Studentska reakcija“, detaljnim pregledom ustanovljeno je da 61 potpis nije validan: lica koja nisu studenti FIlozofskog fakulteta, nepravilni brojevi indeksa, prazna polja, nepodudaranje imena i prezimena sa datim indeksom“, kaže se u izveštaju izborne komisije.

Povezane vesti

"U izveštaju koju potpisuje zamenik predsednika izborne komisije, koji svoju stranačku opredeljenost ne krije, "Studentskoj reakciji" dat je rok od dva dana da ponovo prikupi svih 600 potpisa i besplatno ih overi kod notara, koji bi specijalno tim povodom, bio doveden na fakultet. Iz "Reakcije", liste na kojoj je i nekolicina članova nestranački ali politički angažovane Omladinske studentske akcije OSA, veruju da im je lista oborena po političkom ključu", stoji u objavi na Tviter nalogu Aleksandra M. Gajića.

"Lista nam je odbijena iz razloga zato što smo navodno krivotvorili potpise što nije tačno, mi njima predstavljamo problem i oni se plaše bilo kakve promene na fakultetu", naveo je Srđan Đurić iz "Studentske reakcije".

BIla bi to prva promena posle 10 godina, jer već toliko studentski parlament drži jedna organizacija - "Savez studenata". "Studentska reakcija" je organizovala blokadu ispred njihovih zatvorenih vrata. Mnogo teža vrata im je, dan kasnije, otvorio rektor Dejan Madić.

"Gospodin se izjasnio da je spreman da priča sa našom dekanicom Filozofskog fakulteta da smatra da treba da postoji medijator. Mi smo se izjasnili da ovo prelazi svaki izborni proces, u koji po statutu ne može da se meša ni dekanica niti rektor ali da postoje nepravilnosti i neregularnosti", kaže Andrea Leskur, iz "Studentska reakcija".

I baš dok su studenti razgovarali sa rektorom, na adresu više medija stiglo je novo saopštenje izborne komisije Filozofskog fakulteta.

„Izbornoj komisiji se javilo dvoje studenata sa tvrdnjom i dokazima o manipulaciji od strane predstavnika 'Studentske reakcije'. Predstavnici liste su krivotvorili njihove potpise na šta je sve vreme i ukazivala Izborna komisija. Izborna komisija je zajedno sa dvoje studenata kontaktirala MUP i Javno tužilaštvo. Sastavljen je zapisnik od strane Odeljenja kriminalističke policije i pokrenut je krivični postupak protiv predstavnika 'Studentske reakcije'”, kaže se u saopštenju Komisije za sprovođenje izbora za Studentski parlament na Filozofskom fakultetu.

"Što se toga tiče, mi se toga ne plašimo, mislimo da je to čisto zastrašivanje od strane izborne komisije", ocenjuje Mladen Cvijetić, iz "Studentske reakcije".

A što se tiče nekolicine krivotvorenih potpisa, sumnjaju sada iz "Reakcije" da im je možda podmetnuto "kukavičje jaje".

"Pokušali su da podvale, da instruišu, od početka su planirali da odrade ovo na jedan ovakav način", dodaje Cvijetić.

Iz "Reakcije" poručuju da ne odustaju - spor sa studentskim parlamentom nastavljaju uz posredstvo dekana. Zbog sumnje na zloupotrebu službenog položaja, protiv izborne komisije najavljuju i kontratužbu.

Komentari

Vaš komentar