Spomenik Stefanu Nemanji otkriven, cena još ne, Alimpić – nismo kupili raketu

Vesti 31. jan. 202119:28 > 20:2230 komentara
Podeli:

Pre četiri dana predstavnici države su otkrili spomenik Stefanu Nemanji, ali i dalje ne otkrivaju njegovu cenu. Iako je Vlada Srbije donela odluku da to bude tajna do 2023. godine, zamenik gradonačelnika Goran Vesić je u novembru za N1 potvrdio da će građani sve detalje oko cene dobiti kad spomenik bude završen. Međutim, pre samo nekoliko dana je promenio izjavu i rekao da će cena biti objavljena, tek kad to odobri ruski vajar, autor spomenika. Stručnjaci upozoravaju da je tako nešto nedopustivo, jer se krši zakon.

Car Dušan, Knez Mihailo, Sveti Sava, Karađorđe, svi oni imaju spomenike u Beogradu koji su postavljeni pre više decenija. Tom krugu se, nakon dugog čekanja, zasluženo pridružio i župan Stefan Nemanja, koji je prema oceni stručne javnosti dobio nezasluženi izgled. To što umesto krsta drži mač, samo je, kako kažu, jedan od problema. Drugi je zbog čega predstavnici države kriju, koliko su para građana dali za spomenik od 23 metra koji je najviši do sada.

„Grad Beograd nije platio izradu spomenika i kada sve bude završeno Vlada Srbije će objaviti naravno i cenu“, rekao je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić 16. novembra.

Povezane vesti

I, naravno, cena nije objavljena. Na dan svečanog otvaranja spomenika, zamenik gradonačelnika je otkrio zbog čega se podaci čuvaju.

„Zahtev vajara je bio da se cena spomenika ne objavljuje do završetka radova… Da li to može po zakonu, da vajar traži da bude tajna nešto što finansira Srbija? Naravno da može, zakon to dozvoljava, ne mislite valjda da bi Vlada Srbije donela odluku koja je suprotna zakonu“, rekao je Vesić 27. januara.

„Postoji samo jedan mogući razlog da se cena neke nabavke krije, a to je iz razloga bezbednosti, mi nismo od Rusa kupili raketu, nego smo kupili spomenik, ne može vajar da bude taj koji će da zabrani da mi objavimo cenu, pa to bi značilo da izvođač radova nekih drugih, ili prodavac neke robe ili davalac neke usluge može da zabrani da se objavi cena, pa to bi srušilo zakon o javnim nabavkama“, kaže nekadašnji predsednik gradske skupštine Zoran Alimpić.

Iz Transparentnosti Srbija kažu da je ruski vajar imao pravo da traži da se cena ne otkrije, ali da oni koji su sa njim ugovarali posao nisu imali nikakav zakonski osnov da to prihvate. Time su prekršili Zakon o javnim nabavkama, koji je kako objašnjavaju, izričit da cena ne sme da bude tajna.

„Tajna mogu biti recimo podaci o nekim prethodnim poslovima o nekim umetničkim postupcima uovom slučaju, ali svakako ne ono što je bitan element ugovora, a cena je upravo jedan od bitnih elemenata, to su dakle razlozi zbog kojih ne vidimo da je tajnost mogla biti ugovorena ni do završetka radova, ni do 2023. godine“, kaže Nemanja Nenadić iz TS.

Carinska dokumentacija u koju je N1 nedavno imao uvid pokazuje da građane spomenik za sada košta najmanje devet miliona evra. Pojedini stručnjaci upozoravaju i da to nije konačna cifra.

„Što je nenormalno mnogo, to je više nego što je Avalski toranj koštao i logično je zaključiti da to što pokušava da se sakrije je ustvari prevelika cena, a to znači zloupotreba položaja, možda neka korupcija, a po Zakonu o tajnosti podataka, to je već član dva u tom zakonu, to ne može biti razlog da Vlada neku cenu proglasi tajnom“, kaže Alimpić.

Dok Vlada Srbije cenu ne progasi javnom, podaci o rekonstrukciji Savskog Trga nisu ostali skriveni. Predstavnici gradske vlasti kažu da je uloženo 18 miliona evra. A da li je spomenik Stefanu Nemanji u odnosu na to skuplji ili jeftiniji?

Komentari

Vaš komentar