Sud za zločine OVK izrekao prvu presudu – osuđen Saljih Mustafa

Vesti 16. dec 202210:05 38 komentara

U Specijalnom sudu za zločine OVK izrečena je prva presuda - 26 godina jedinstvene kazne dobio je Saljih Mustafa (50) za zločine na Kosovu i Metohiji 1999. Prema presudi, on je odgovoran za teške i okrutne zločine nad šestoricom Albanaca u pritvoru OVK u selu Zlaš, nedaleko od Prištine, u aprilu 1999.

Suđenje Saljihu Mustafi je bilo i prvo koje je počelo u tzv. Haškom sudu za Kosovo.

Mustafa i njemu potčinjeni pripadnici OVK počinili su, po presudi, zločine nad albanskim civilima koje su neosnovano smatrali „špijunima“, „kolaborantima“ sa srpskim vlastima ili političkim protivnicima.  Petoricu pritvorenih su, sredinom aprila 1999. godine, pustili na slobodu, a jedan pritvorenik je preminuo od posledica prebijanja i mučenja.

Raspravno veće je u presudi konstatovalo da su svedoci i žrtve tokom procesa svedočili „u atmosferi zastrašivanja i uznemiravanja koja i dalje vlada na Kosovu“.

Raspravo veće najavilo je da će uskoro izdati i naredbu o obeštećenju žrtava.

Screenshot/ Haški sud za zločine OVK

Saljih Mustafa optužen je po četiri tačke za ratne zločine: proizvoljno lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistvo. Oslobođen je optužbi za surovo postupanje. Za ostalo je osuđen na 26 godina jedinstvene kazne zatvora.

Podsetimo, Mustafa je uhapšen i prebačen u pritvor 24. septembra 2020. godine.

Prvo postupanje sudu održano je samo četiri dana kasnije, 28. septembra 2020, pred sudijom za prethodni postupak Nikolom Gijuom. Tokom ponovnog postupanja tačno mesec dana kasnije, Mustafa se po svim tačkama optužnice izjasnio da nije kriv, podseća KoSSev.

Suđenje je počelo 15. septembra 2021. sa uvodnim izlaganjima specijalizovanog tužioca i zastupnika žrtava. Tužilaštvo je pozvalo 14 svedoka, a izvođenje dokaza okončano je 4. februara 2022. Zastupnik žrtava svoje dokaze predočio je 21. marta ove godine, a izvođenje dokaznog postupka odbrane započelo je dan kasnije. Odbrana je 26. maja završila izvođenje svojih dokaza u predmetu.

Dokazni postupak u ovom predmetu okončan je 20. juna 2022. Strane u postupku su 21. odnosno 22. jula 2022. podnele svoje završne podneske.

Iznošenje završnih izlaganja održano je od 13. do 15. septembra 2022, podsetio je KoSSev.

Presuda Mustafi prva je koju je sud, čiji je zvaničan naziv Specijalizovana veća Kosova, izrekao pripadniku OVK optuženom za ratne zločine.

Sud je, pod medjunarodnim pritiskom, 2015. osnovala Skupština Kosova, a u sedištu u Hagu postao je operativan 2017

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare