SPC: Vlast u Crnoj Gori izbegava da potpiše usaglašen Temeljni ugovor

Vesti 30. maj. 202117:1821 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Sabor Srpske pravoslavne crkve saopštio je da crnogorska vlast izbegava da potpiše usaglašen Temeljni ugovor te Crkve i države Crne Gore.

„Sabor se suočio sa izazovima pred kojima su se naša Crkva i narod našli u Crnoj Gori, gde i nova vlast izbegava da potpiše već usaglašen Temeljni ugovor SPC i države Crne Gore, čime je SPC diskriminisana u odnosu na sve druge crkve i verske zajednice koje deluju u Crnoj Gori“, naveo je Sabor posle zasedanja u subotu u Beogradu.

Povezane vesti

Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić sastao se u četvrtak uveče u Beogradu sa patrijarhom SPC Porfirijem, ali nije potpisao Temeljni ugovor. Krivokapić je u petak rekao da nije mogao da potpiše dokument pre sednice crnogorske Vlade na kojoj tekst Ugovora mora da bude usvojen.

SPC je u petak saopštila da je Krivokapić dan ranije „izneo nove i do sada neizrečene razloge, zbog kojih smatra da potpisivanje Ugovora mora da bude odloženo“ i dodala da patrijarh Porfirije „nije uvideo osnovanost i opravdanost namere“ Krivokapića da ne potpiše Ugovor.

U saopštenju posle zasedanja u subotu, Sabor SPC je naveo i da je „razmatrao pojave koje ugrožavaju, a u nekim slučajevima i narušavaju jedinstvo pravoslavne crkve“.

„Sa istom pažnjom je uzet u obzir izveštaj saborskog Odbora za Jasenovac, a ujedno su razmotreni problemi SPC, kako u Srbiji i u zemljama regiona tako i u dijaspori širom sveta. U tom okviru posebna pažnja je posvećena stanju naše Crkve i položaju srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, gde se nastavljaju nepravde, pritisci i nasilje protiv srpskog naroda i ugrožavanje identiteta, slobode, prava i imovine SPC i to, nažalost, u sve težem obliku“, stoji u saopštenju.

Sabor je izrazio „duboku zabrinutost zbog pojave novih nacrta zakona, pa i zakona donetih na brzinu, bez valjane pripreme i dovoljne javne rasprave i bez dijaloga sa crkvama i verskim zajednicama, iako se ti nacrti zakona i zakoni njih neposredno tiču“.

Naveo je i da smatra „neprihvatljivim da nacrt zakona o kulturnoj baštini ograničava njegovo važenje samo na deo teritorije Srbije, jer isključuje teritoriju Kosova, iako se tamo nalaze najveće srpske svetinje i najvažniji srpski kulturni spomenici“.

Na zasedanju u subotu, Sabor je za mitropolita crnogorsko-primorskog izabrao dosadašnjeg episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija, a popunio je i upražnjene eparhije. Za episkopa budimljansko-nikšićkog izabran je dosadašnji vikarni episkop dioklijski Metodije, a za episkopa valjevskog dosadašnji vikarni episkop mohački Isihije.

U Sinodu je prestao mandat episkopima bačkom Irineju i šumadijskom Jovanu, koji ostaju članovi zamenici, a za nove članove, na predlog patrijarha Porfirija, izabrani su episkopi sremski Vasilije i zvorničko-tuzlanski Fotije, dodaje se u saopštenju.

Komentari

Vaš komentar