SPC pozvala Blinkena: SAD da zaustave nasilje nad Srbima na Kosovu

Vesti 23. apr. 202111:201 komentar
Podeli:
Izvor: N1

Episkop istočnoamerički Irinej pozvao je državnog sekretara SAD Entonija Blinkena da "učini sve što je u njegovoj moći kod kosovskih vlasti da se bez odlaganja zaustavi nasilje nad Srbima na etničkoj osnovi i progon Srpske pravoslavne crkve (SPC) i njenog sveštenstva i monaštva, te da se poštuju osnovna ljudska i verska prava Srba na Кosovu i Metohiji".

Episkop Irinej, čije sedište je u Njujorku, je u pismu Blinkenu, upućenom „povodom sve učestalijih napada na sveštenstvo, monaštvo i svetinje SPC na Кosovu i Metohiji“, kako je prenela Informativna služba SPC, „skrenuo pažnju na konstantno kršenje osnovnih ljudskih prava Srba u toj južnoj srpskoj pokrajini“.

Takođe, kako je navedeno,“izveštaji o neprestanim progonima Srba na verskoj i etničkoj osnovi od kosovskih Albanaca posebno zabrinjavaju američke Srbe koji očekuju da ih vlasti SAD odlučno osude“.

„Vladika Irinej je izrazio posebnu zabrinutost povodom poslednjih napada i kleveta na račun bratstva manastira Visoki Dečani i njihovog igumana, arhimandrita Save Janjića. S tim u vezi, vladika je prosledio i zvanično saopštenje episkopa raško-prizrenskog Teodosija o ugroženosti srpske duhovne i kulturne baštine na Кosovu i Metohiji“, navedeno je u saopštenju Informativne službe SPC.

Episkop Irinej zatražio je od državnog sekretara da reaguje pozivajući se, kako je prenela ova informativna služba, na navode izveštaja iz 2015. godine o verskim slobodama čiji je Blinken autor.

Komentari

Vaš komentar