Spasojević: Dijalog vlasti i opozicije – trgovina političkom moći i uticajem

Vesti 24. jan 202112:56 > 12:57 2 komentara
N1

Srpska napredna stranka i Aleksandar Vučić planski su ukinuli demokratiju u Srbiji i suzili opozicioni prostor, izjavio je u intervjuu FoNetu vanredni profesor Fakulteta političkih nauka Dušan Spasojević, koji predstojeći dijalog vlasti i opozicije vidi kao "trgovinu političkom moći i uticajem", ali i test sposobnosti opozicije da izvrši pritisak.

On predviđa da vlasti u dijalogu o izbornim uslovima „sasvim sigurno neće shvatiti da su pogrešili i reći nećemo više“.

Povezane vesti

U tom smislu, dijalog nije „neko traganje za istinom, već pregovori dve strane koje su u konfliktu, a jedna je mnogo jača i drži poluge moći, a na drugoj je da poveća svoju moć, vrednost, uticaj i da izvuče što je više moguće“, rekao je Spasojević.

Prema njegovom mišljenju, ključni je dijalog i glavni tok komunikacije između vlasti i „bojkot“ opozicije, dok će svi ostali akteri koji budu deo te priče proizvoditi „šum“.

To može da odgovara SNS, ali bi za vlasti „najveći uspeh pregovora bio da Đilas, Jeremić, Obradović i Lutovac učestvuju na izborima, mada je pitanje šta su spremne da daju za uzvrat“, ocenio je Spasojević.

Kako je predočio, argument za pregovore na strani opozicije je da će učešćem u dijalogu, a potom u izborima, „doneti Vučiću legitimitet“, ali je tema i do koje mere će Evropska unija (EU) insistirati na demokratizaciji da „stvari ne bi postale previše problematične“.

„Evroparlamentraci ne mogu biti potpuno neutralni, jer ih obavezuju izveštaji i ocene o stanju demokratije u Srbiji koje dolaze iz institucija EU i samog Parlamenta“, uveren je Spasojević.

I to što posreduju govori da nešto ovde nije u redu, konstatovao je on, ali je procenio da će „količina pritiska na Vučića zavisiti od šire političke dinamike između Brisela i Beograda“.

Spasojević ne vidi posebnu spremnost vlasti da čini ustupke, već nameru da „marginalizuje“ politički značaj pregovora sa opozicijom, kao što su to činili i u kontekstu razgovora na Fakultetu političkih nauka, a potom i u Skupštini.

Prema njegovom viđenju, „problem je to što ne deluje da ni sama opozicija ima kapacitet da tim pregovorima da neki veliki značaj, naročito u domenu poente, koju su prošli put propustili, da su sami pregovori pokazatelj da nešto nije u redu sa demokratijom u Srbiji“.

Benefit pregovora mogao bi da bude mali pomak u „jačanju opozicije i podizanju podrške na 20 do 30 procenata“, protumačio je Spasojević, ali je ukazao da ti pregovori kasne, mada još nije prekasno.

Važno je, kako je upozorio, da se početak ne razvuče do proleća, pa da se potom uđe u letnju pauzu, a eventulana primena dogovorenog počne na jesen.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare