Spasilac: Mulj i rečne struje otežavaju pretragu za nestalim mladićem iz Splita

Vesti 04. jan 202221:56 > 23:172 komentara
Podeli:
Izvor: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Potraga za nestalim mladićem iz Splita ušla je u peti dan. Danas je proširena do Savskog mosta i restorana "Savanova". Potrazi su se priključili i ronioci Žandarmerije koji pretražuju rečno dno. Njima pomažu i članovi "Mreže za spasavanje Srbije" koji se pomoću užadi spuštaju do nepristupačnih delova uz samu obalu reke, gde čamac ne može da priđe. Igor Jončić iz "Mreže za spasavanje Srbije" kaže za N1 da mulj i rečne struje otežavaju pretragu, da za sada nema razloga da se oblast koja se pretražuje dalje širi, kao i da svi pokušavaju da pronađu tragove koji bi mogli da ukažu na to šta se sa Matejem Perišom desilo.

„Sa naše strane pretraga funkcioniše tako što svakog dana imamo brifing na kome odlučujemo šta ćemo raditi u tom danu, i rezimiramo šta smo radili dan pre toga. Za sada, ne radimo pretragu sa vode, jer nas konstantno stavljaju na čamce, a mi nemamo naš čamac. Radimo isključivo kopno, i one delove gde se zbog konfiguracije terena voda povukla. Spuštamo se upotrebom užadi, do vode i te polupotopljene šume“, rekao je Jončić.

Kako navodi, on sa svojim kolegama obilazi delove koji su za građane nepristupačni.

„Dešavaju se situacije da se pronađu tragovi, odevni predmeti… Mi o ovom slučaju imamo površne informacije, što se nas tiče to je isto kao i da ne znamo ništa. Imamo opis, izgled i pravac gde je mogao da nestane. Onda na osnovu toga pravimo konstrukciju za naše postupanje prilikom pretrage“, kaže on.

Povezane vesti

Dodaje da u ovom slučaju postoje razni scenariji, ali napominje da se sve relevantne službe bave tim događajem. Postoje razne priče u medijima na osnovu kojih bi on mogao da dospe u vodu, ali je većina njih nerelevantna.

„Mi se rukovodimo tim lokalitetima gde je on navodno viđen i od tog mesta pretražujemo“, precizira on.

Kaže da kada se traga za telom, vreme nije bitno, kao i da pronalazak zavisi od mnogih uslova.

„Videćemo koliko će vremena trebati ako treba da dođe do isplivavanja. Imali smo slučajeva da se to desilo tek nakon četiri do pet meseci. Ništa nije sigurno i zagarantovano. Što se vode tiče, sve se iz sata u sat, iz minuta u minut menja“, napominje Jončić.

Navodi da vodostaj ide spasiocima u prilog, jer je reka u opadanju.

Govoreći o roniocima koji učestvuju u spasavanju, kaže da se koriste reflektori u noćnim uslovima, kao i da je ponekad uspešno tragati noću.

„Sva potencijalna mesta koje vidite da se na njima zadržavaju predmeti, može biti mesto gde može da se zadrži bilo šta drugo. Pomeranjem balvana, građe, i upotrebom jakih freflektora, može da se vidi šta je tu pri površini. Kada je u pitanju dan, to je nemoguće, osim nečega što se nalazi na samoj površini“, kaže Jončić.

Otkriva da se ronilačka pretraga svodi bukvalno na opipavanje terena.

„Često me pitaju zašto nema više ronioca, ali to je apsurdno. Vi možete da upotrebite ronioce u varijanti gde ste uspostavili neko mesto gde može nešto da postoji. Vršiti pretragu terena na način što će te „ad hok“ vršiti zarone širom reke je apsurdno, jer je vidljivost jako mala“, objašnjava Jončić.

Mesto koje sada MUP pretražuje karakterišu i veoma jake rečne struje, koje dodatno otežavaju potragu.

„Bilo kakava spekulacija gde bi moglo, i kako bi moglo, nije zahvalna i nije profesionalna. Ne bi bilo pametno time da se bavimo. Napominjem da bi bilo najsjanije da se nestali mladić u nekom trenutku javi iz nekog dela Srbije i da kaže da se odlično proveo. Da kaže da je želeo da se isključi iz spoljnog sveta. To bi bilo najlepše što bi moglo da čujemo“, zaključuje Jončić.

Komentari

Vaš komentar