Šormaz: Vulin da snosi posledice, i zbog protesta i zbog Rusa

Vesti 08. dec. 202120:51 > 20:5751 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Poslanik SNS Dragan Šormaz izjavio je da policija nije dobro reagovala na blokadama koje su u Srbiji organizovane poslednje dve subote i da bi resorni ministar Aleksandar Vulin trebalo zbog toga da snosi posledice. On je rekao da bi Vulin trebalo da snosi odgovornost i za navodni dogovor sa ruskim službama bezbednosti oko zajedničkog delovanja u kontekstu obojenih revolucija. Šormaz kaže i da se ne oseća poniženo odlukom predsednika da Zakon o eksproprijaciji bude povučen, pošto su za isti zakon glasali poslanici SNS. Šormaz kaže da on nije ni glasao za taj zakon i da tokom glasanja namerno nije bio u sali.

On za N1 ističe da nije glasao ni za Zakon o eksproprijaciji ni za Zakon o vodama, a da je oba ta zakona predsednik vratio nazad. „Nisam javno rekao da se ne slažem. Nisam učestvovao u raspravi, sklonio sam se od toga“, rekao je Šormaz.

Povezane vesti

Negirao je da se plaši da kaže šta misli i dodao da to potvrđuje činjenica da je on jedini koji kaže da Srbija treba da postane član NATO. „Nisam hteo da zbunjujem druge poslanike, ima dosta mladih, neka iskuse neke stvari kao ja pre 20 godina“, kaže.

„Nisam to uradio i neka bude da sam ja kriv“, naglasio je Šormaz.

„Možda sam postao umoran, problem je što se zalažem za instituciju narodnog poslanika i Narodne skupštine, za institucije u Srbiji… Ja sam jednom prilikom nedavno u Skupštini, a nadležni ministar bio je Selaković, rekao da neću odustati od toga da Vlada podnese izveštaj kada se završi pandemija kolike su donacije bile i koji su troškovi, jer svi pogrešno misle da su najveće donacije bile kineske“, rekao je poslanik SNS.

Upitan kako sada reaguje pošto je predsednik Vučić prvo rekao da ulica neće vladati Srbijom, a onda vladajuća stranka s njim na čelu povlači zakon, Šormaz kaže:

„Svaka medalja ima dve strane – ako gledamo organizaciju Kreni-pokreni, njihova dva zahteva su bila vrlo racionalna, ispostavilo se da su bili u pravu. Tome i služi civilni sektor. I ja sam predsednik jedne NVO…Civilni sektor je potreban kao korektivni faktori koji može da pomogne institucijama“, istakao je poslanik SNS.

Na pitanje da li je ulica pobedila, Šormaz odgovara:

„Nije pobedila ulica, već je jedna NVO dala do znaja institucijama da nisu u pravu po pitanju nekih rešenja u ta dva zakona“.

Upitan zašto SNS dopušta da se građani sukobljavaju sa građanima močugama, Šormaz kaže da se, da je on ministar policije, ništa od toga ne bi dogodilo.

Kaže i da je odmah reagoao pošto je ministar Vulin najavio da će policija primenjivati nasilje – i u tvitu mu poručio da policija može samo da primenjuje silu, nakon čega je ministar menjao izjavu.

„Policija nije reagovala dobro na ova dva skupa i ministar policije treba da snosi posledice“, rekao je Šormaz i dodao da nije dobro bilo prebacivanje žene preko ograde autoputa, da je tu u pitanju prekomerna upotreba sile, ali i da je činjenica da je „ona načinila krivično delo“.

„Policajka je trebalo da joj priđe, ne policajac, stavi joj lisice, odveze maricom u stanicu policije i tamo joj napiše krivičnu prijavu“, rekao je on.

Istakao je i da ne zna ko su batinaši koji su izlazili iz škoda da napadaju demonstrante.

„Ne znam čije su škode, motke ni mladići, ali to nam nije trebalo. Ta slika i slika žene koja je prebačena preko ograde kanalisale su određeno nezadovoljstvo i oni kojima se nije bavila organizacija Kreni-promeni, već drugi koji se nakačili na njihove proteste, iskoristili su to protiv nas i to nam nije trabalo – iz toga se sastoji greška ministra policije“, rekao je Šormaz.

Šormaz je istakao i da se protivi zabrani rada kompaniji Rio Tinto u Srbiji jer imamo međunarodni ugovor sa njima, iako nije reč o ugovoru o eksploataciji. „Rio Tinto imao ogromne troškove, kupio je dosta zemlje, dobrovoljno su ljudi porodali zemlju“, rekao je Šormaz.

Kaže i da je greška u komunikaciji jer ni Rio Tinto ni vlada nisu obrazložili važnost tog projekta građanima.

„Litijum je potreban, to je nafta 21. veka i Srbija mora da ga eksploatiše“, rekao je Šormaz.

Upitan šta misli povodom informacije da je ministar policije Vulin sklopio nekakav dogovor sa sekretarom za nacionalnu bezbednost Rusije i da je predao snimke BIA sa informacijama o sastanku ruskih opozicionih lidera u Beogradu kao i o dogovoru službi bezbednosti oko zajedničkog delovanja u kontekstu obojenih revolucija, Šormaz je rekao da o tome ništa ne zna i da je to demantovao i predsednik Vučić.

„Očigledno da je to ministar Vulin radio na svoju ruku, čim je stavio to na sajt. I šta znači dogovor – nema ugovora, nema sporazuma“, rekao je Šormaz.

„To ne postoji, ubeđen sam, možda je to nečija želja, volja, kao što je Bokan izašao da priča gluposti o rumunima i Vulin priča o policijskom nasilju. Meni se čini da neko to namerno radi da bi predsednik Vučić bio prikazan ka dikator, tiranin, kao Lukašenko i da oni koji to rade, rade u dogovoru s Moskvom da bi se destabilizovala Srbija“, dodao je poslanik SNS.

„Vulin, mislim da na svoju ruku radi s Rusijom. Ako je to tačno i za to treba da snosi posledice. Ja sam samo video snimak da jedu neke hlepčiće i salate. Nisam čuo šta razgovaraju i video sam soapštenje koje nije dobro“, rekao je Šormaz.

Komentari

Vaš komentar