Solidarnost: Proširenje EU za Zapadni Balkan znači stabilnost i reforme

Vesti 24. jun 202209:52 0 komentara
EK, EU zastave
Kenzo Tribouillard / AFP

Proširenje Evropske unije za Zapadni Balkan znači sigurnost, primenu vladavine prava, jačanje demokratije, brže sprovođenje reformi, jačanje ekonomske i socijalne stabilnosti i brži oporavak od aktuelne krize sa kojom se suočavaju evropske zemlje, navodi se u Deklaraciji Regionalne sindikalne mreže Solidarnost, prenosi portal Nezavisnost.org.

Deklaracija je usvojena povodom samita šefova 27 država članica Evropske unije sa šefovima zemalja Zapadnog Balkana, koji je u četvrtak održan u Briselu.

Pročitajte još

„Smatramo da je proširenje EU neophodno i da su zemlje Zapadnog Balkana, takođe, deo te Evrope, kao i EU“, ističe se u zajedničkoj Deklaraciji sindikalnih centrala Makedonije, Hrvatske, Slovenije, Srbije, Republike Srpske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, koje sarađuju u okviru Regionalne mreže Solidarnost.

Kako se navodi, proširenje EU za Zapadni Balkan znači sigurnost, stabilnost, primenu vladavine prava, jačanje demokratije, brže sprovođenje reformi tamo gde je to potrebno, jačanje ekonomske i socijalne stabilnosti i bolji prosperitet, brži oporavak od trenutne krize sa kojom se evropske zemlje suočavaju.

Mreža Solidarnost, koja funkcioniše u koordinaciji sa Evropskom konfederacijom sindikata (EKS), ukazuje da „produženo čekanje zemalja kandidata na vratima EU i blokade od strane država članica nisu povoljno rešenje ni za Evropsku uniju, ni za zemlje Zapadnog Balkana“, te da je članstvo u Evropskoj uniji za zemlje Balkana „egzistencijalni prioritet“.

„Prednosti proširenja bile bi zaista značajne za region – uključivanjem multikulturalnog regiona, EU će pokazati svoju posvećenost principu različitosti i ostati otvorena za sve Evropljane, bez obzira na njihovo kulturno ili versko poreklo“, napominje se u dokumentu i ističe da bi EU „pokazala da je sposobna da bude moćan globalni akter“.

Mreža Solidarnost ukazuje da je situacija u Ukrajini pokazala „da su spoljna politika i bezbednost veoma važni i da u tom smislu EU treba da razmišlja o većem ujedinjenju“.

„Pozivamo naše lidere da se efikasnije posvete sprovođenju reformi, koje će se boriti za veću solidarnost, pravednije društvo, protiv korupcije, bolju demokratiju, bolje uslove života i veću društvenu jednakost, poštovanje zakona i njegovu punu primenu, za sprovođenje zelene politike“, navodi se u Deklaraciji sindikalnog regionalnog saveta Solidarnost.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!