Softveru za traženje plagijata među disertacijama – istekla licenca

Vesti 06. feb 202210:01
Izvor: Shutterstock

U Srbiji na univerzitetima trenutno ne može da se obavi potpuna detekcija i provera plagijata doktorskih disertacija zbog nedostatka softvera sa validnom licencom, piše Nova.rs.

O tome se pisalo na društvenim mrežama, a u odgovoru koji je ovaj portal zatražio od Ministarstva prosvete, navodi se da je, s obzirom da je isteklo važenje ove licence, Ministarstvo 4. novembra 2021. godine, pokrenulo postupak javne nabavke za njeno pribavljanje, koji je u toku.

„Nakon okončanja postupka javne nabavke, biće zaključen odgovarajući ugovor, nakon čega će ova licenca biti dostavljena na korišćenje i upravljanje univerzitetima u Republici Srbiji“, piše u odgovoru Ministarstva prosvete portalu Nova.rs.

Iz resornog Ministarstva podsećaju da je na osnovu inicijative Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Vlada Srbije 13. avgusta 2020. godine donela Zaključak kojim je odlučila da se za potrebe Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja pribavi licenca softvera za detekciju plagijata doktorskih disertacija i da se pribavljanje ove opreme izvrši u skladu sa propisima kojima se uređuje oblast javnih nabavki, a da se nakon pribavljanja ova oprema da na korišćenje i upravljanje univerzitetima u Republici Srbiji, što je i realizovano.

U međuvremenu, licenca je istekla, a nabavka nove se isčekuje. Na društvenim mrežama, brojni korisnici ukazivali su i na praktične posledice, koje nedostatak softvera može da ima po akademce.

„Uzročno-posledično će mi sestra ostati bez postdoktorskih studija, jer ne može da doktorira na vreme bez takve provere, a ne žele da joj dozvole da sama plati iz svog džepa“, jedan je od navedenih primera, koji prenosi Nova.rs.

Komentari

Vaš komentar