SNS traži u Skupštini Srbije 21 istragu navodnih afera poslanika opozicije

Vesti 29. sep 202213:3410 komentara
Skupština Srbije, Prazna skupština, skupština
Izvor: N1

Poslanici Srpske napredne stranke predali su Skupštini Srbije predloge za obrazovanje 21 anketnog odbora, koji bi se bavili istraživanjem navodnih afera opozicionih poslanika.

U predlozima, koje je potpisalo po 15 poslanika SNS, se traži da Skupština raspravlja „o utvrđivanju činjenica i okolnosti vezanih za veze Vuka Jeremića sa osuđenim i osumnjičenim kriminalcima“ ili o „okolnostima unošenja kamena za kupus u Skupštinu Srbije“.

Pročitajte još

Naprednjaci traže anketne odbore o medijskim napadima lidera DS Zorana Lutovca na predsednika Srbije, o pretnjama koje je Marinika Tepić iz SSP navodno uputila novinaru Miroslavu Milakovu, ili afere bivšeg gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa.

Predloženo je i da poseban anketni odbor utvrdi činjenice finansiranja pokreta Ne davimo Beograd i, kako je navedeno, „veze s albanskim lobijem“, okolnosti „nasilnog ponašanja na ekološkim protestima“ ili „napad poslanika DS Srđana Milivojevića na Srbe sa Kosova“.

Svi predlozi su podneti istog dana, uz potpise predlagača Marijana Rističevića, Aleksandra Markovića, Nebojše Bakareca, Aleksandra Mirkovića, Milana Radina, Uglješe Mrdića, Jelene Obradović, Lava Grigorija Pajkića, Nikole Radosavljevića, Staše Stojanović, Marka Mladenovića, Olje Petrović, Nemanje Joksimovića, Draginje Vlk i Zorana Tomića.

Prethodnih dana, poslanici opozicije predavali su Skupštini predloge deklaracija i zakona. Dveri su predale čak 26 predloga, među kojima za formiranje anketnog odbora koji bi ispitao stanje u EPS i Republičkom geodetskom zavodu.

Zeleno-levi klub je prvog dana rada Skupštine tražio anketni odbor o okolnostima pogibije devet rudara u rudniku „Soko“, dok su poslanici Demokratske stranke tražili anketni odbor o ubistvu Olivera Ivanovića i o brutalnom postupanju policije na protestima 2020. godine i prilikom inauguracije predsednika Srbije 2017. godine.

Poslanik DS Srđan Milivojević tražio je ranije formiranje anketnog odbora da bi se utvrdilo gde su nestala dva minuta snimka sa naplatne rampe u Doljevcu, kada je poginula Stanika Glogorijević, kao i odbor koji bi utvrdio činjenice o prisluškivanju predsednika Srbije.

Redovno skupštinsko zasedanje počinje prvog radnog dana u oktobru, ali to ne znači da će tada početi i prva plenarna sednica tog zasedanja.

Komentari

Vaš komentar