SNS i tabloidi „našli“ krivce za požar u Vinči – a koga drugog nego opoziciju

Vesti 10. avg 202119:18 > 19:22 80 komentara

Pošto su prorežimski tabloidi izneli sumnje da je požar u Vinči podmetnut i prstom uprli u organizaciju Ne davimo Beograd, oglasila su se i dvojica poslanika Srpske napredne stranke. Najpre je Nebojša Bakarec optužio opoziciju da je zapalila Vinču, a potom je poslanik Srbislav Filipović otišao korak dalje tvrdeći da je požar podmetnut po nalogu Dragana Đilasa.

Požar u deponiji Vinča razbuktao je maštu ovdašnjih tabloida. Jer ne samo da je, kako pišu, podmetnut, već imaju i prve osumnjičene – pokret Ne davimo Beograd čiji aktivista Dobrica Veselinović za N1 kaže:

„Imaju fotografije na kojima se vide neka dvojica kad izbija vatra, to verovatno treba da budemo Radomir (Lazović) i ja ili još neko iz Ne davimo Beograd.“

POVEZANE VESTI:

Jer, pita se tabloid Alo, kako to da baš u trenutku kad izbija požar, Ne davimo Beograd diže dron?

„Iako mi ne posedujemo dron, ali valjda oni znaju bolje od nas“, ukazuje Veselinović.

Ali ključni dokaz, po Alou, tek sledi. Aktivisti iz Ne davimo Beograd su baš u tom trenutku, primećuju, ugostili evropsku poslanicu Violu fon Kramon.

„Koja je valjda trebalo da nam donese benzin ili neku supstancu da mi to zapalimo“, konstatuje Veselinović.

I bilo bi smešno, kažu u Inicijativi ne davimo Beograd, da nije isuviše ozbiljno.

„Mi sad pričamo o tome da smo mi podmetnuli požar na deponiji koja je posredno ugrozila zdravlje i živote velikog broja ljudi, misilm, ljudi, jeste ozbiljni“, pita se Veselinović.

Naprednjaci optužuju – Đilas piroman

Izgleda da jesu ozbiljni. Jer požar u Vinči trenutno, osim prorežimskih medija, intenzivno „gase“ i dvojica poslanika naprednjaka.

Nebojša Bakarec tako tvrdi da je za Ne davimo Beograd i stranku Dragana Đilasa „ovo uspešan početak izborne kampanje – spaliti Srbiju, ugušiti Srbiju i za to optužiti vlast.“

„Napali su i zapalili Skupštinu Srbije i RTS, 2000. i 2020. Napali su i zapalili zgradu SPS i policije u Majke Jevrosime, 2000. godine. Onda uopšte ne čudi da su zapalili i deponiju u Vinči! Vatra hoda sa njima! Piromani“, naveo je Bakatrec.

U sličnom tonu govori i njegov stranački kolega Srbislav Filipović: „Ova dva lica su dokaz da požar najverovatnije podmetnut. Po nalogu samog Đilasa Piromana? Samo je njemu to odgovaralo i samo je on toliko umobolan da bi to i sproveo. Dok gori i dok ima štete najveći tajkun i piroman skače od sreće. Njega ništa pozitivno ne može da obraduje. Zlo.“

Đilas kaže – fašizam, DS traži da Tužilaštvo hitno reaguje

Klasični fašizam – tako na sve odgovara onaj kog ovog puta optužuju da je zapalio Vinču.

„Sve to što rade je fašizam. Na njihovu veliku žalost, ipak je 21. vek, pa ne mogu sve da nas pobiju i reše problem“, poručuje Dragan Đilas.

Srđan Milivojević iz Demokratske stranke traži od Tužilaštva da reaguje i hitno ispita optužbe dvojice poslanika Srpske napredne stranke, i da im, ako su počinili krivično delo uznemiravanje javnosti, odredi pritvor.

„Ako je uzrok tih izjava ovo zagađenje, da im se uzme kao olakšavajuća okolnost i visoka temperatura. Ali ako iza ovoga stoji krivično delo – uznemiravanje javnosti, da im Administrativni odbor odmah oduzme imunitet i da se pokrene krivični postupak zbog izjava koje su dali“, kaže Milivojević.

U dimu možda ima toksičnih supstanci

Izjave koje su dali stvorile su novi oblak dima, ali nisu oterale dim koji se nadvija nad Beogradom, a u kom, prema proceni Branimira Jovančićevića sa Hemijskog fakulteta, možda ima i toksičnih supstanci.

„Zato što lišće drveća, mahovina četinara i trava su odlični apsorbensi za te polutante i zato oni dugo ostaju u životnoj sredini, jer se ne ratsvaraju u vodi i teško se uklanjaju i na duži period mogu da ugroze zdravlje stanovništva“, upozorava on.

Dioksini i furini – tako se zovu otrovne supstance, a ima li ih u vazduhu koji udišemo, odgovor na to pitanje trebalo bi da da Agencija za zaštitu životne sredine koja se za sada ne oglašava.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare