Guče se svi sete tek pred Sabor – cveće umesto korova, bazen „sakriven“ najlonom

Vesti 05. jul. 202119:36 > 20:115 komentara
Podeli:

Približava se datum održavanja ovogodišnjeg Sabora trubača u Guči, koji prošle godine nije održan zbog epidemije koronavirusa. Iako je vremena bilo na pretek, po nepisanom pravilu, Guče se svi sete pred Sabor. Meštani kažu da je zbog prekomerne komercijalizacije Sabor u poslednjih deset godina izgubio autentičnost.

Stalna promena termina održavanja, estradizacija, pretvaranje Sabora u političku promenadu, prisilna naplata parkinga na ulazima u Guču, nekontrolisana naplata prodajnih mesta, rat pivara. Sve su to pokazatelji da ova manifestacija više nije ono po čemu je bila posebna.

„Zemlja Srbija ima četiri S. Sabor ima četiri P. Šta to znači? Znači da je Sabor privatni, politički, pevački i pivarski. Pivarski Sabor zna se kako to cisterne piva idu, a dalje zna se da su mnogi ostvarili stanove negde, da li u Beogradu, Čačku koji su bili glavni u Saboru“, rekao je bivši član Organizacionog odbora Sabora trubača Joviša Slavković.

Zanimljivo je da se prema podacima organizacinog odbora i saobraćajne policije, broj posetilaca u Guči kretao oko milion, a sa druge strane, Sabor je finansijski donosio sve manji prihod Guči. Poseta je iz godine u godinu bivala sve manja, a ulaganje organizatora sve veće.

„I kada ste dolazili trebalo je da osećate negde prizvuk trube, negde, u vazduhu makar. To je mesec dana, nigde se ne oseća zvuk trube ni miris Sabora, nigde niko ne pominje. Prelomiće se u užem krugu kao do sada što je bilo“, dodao je Slavković.

Meštani Guče nisu zadovoljni kako izgleda Sabor. Kažu da je postao vašar.

Izvor : N1

„Ja u poslednjih par godina ne radim za vreme trube, upravo zbog toga, što nam se sjatilo sve i svašta“.

„Od 1964. godina sam na Saboru, u poslednjih deset godina budem na Saboru dva-tri sata, pre toga sam bio tri dana uvek. Vidim neke strance koji se ne razumeju u smisao zašto je osnovan Sabor“.

„Ima neke stvari koje treba da se promene i to baš treba da se promene, ima baš dosta stvari“, rekli su građani.

A šminkanje Guče pred Sabor ne može da se sakrije. Objekat Šumskog gazdinstva prvi put je pokošen tek ovih dana. Uskoro će kažu biti uređeni i ulasci u Guču. Korov koji sada stoji, preko noći će zameniti cveće.

Najbolji primer ulepšavanja Guče je bazen. Njegova sanacija je trebalo da počne u februaru, a plan za završetak bio šest meseci. Bazen, koji nije u funkciji, prekriven je plastičnim najlonom. Inače, samo za izradu projektne dokumentacije za adaptaciju i sanaciju bazena, Opština Lučani je izdvojila više od 10.000 evra.

Programski savet je doneo odluku da se Sabor održi od 13. do 15. avgusta. Zanimljivo je da se pominje da će nastupiti orkestar Stanislava Biničkog, ali i Simfonijski orkestar RTS.

Komentari

Vaš komentar