Smenjivala se rukovodstva, postizali sporazumi – Kosovo i dalje kamen spoticanja

Vesti 17. feb 202119:38 > 20:23 0 komentara

Prošlo je 13 godina od kada je Kosovo proglasilo nezavisnost. Smenjivalo se za to vreme rukovodstvo u Beogradu i Prištini, dijalog prešao iz Ujedinjenih nacija u ruke Evropske unije, održani brojni susreti u Briselu, postignuti neki sporazumi, ali je pitanje statusa Kosova i dalje kamen spoticanja između Srba i Albanaca.

Oni koji su te 2008. godine bili na vlasti u Beogradu danas govore da su iza proglašenja nezavisnosti Kosova stale velike sile i da se nije moglo mnogo toga učiniti.

„Ono što su mogle da učine učinile su. Dakle, sačuvali svoj stav o Kosovu koji se bazira na rezoluciji 1244 i zadržali su mnoge poluge vlasti gde se moglo držati na Kosovu, pre svega u četiri opštine na severu, u Štrpcu, opštini na jugu, mnogim enklavama. Sve ono što je zapravo Briselskim sporazumom i kasnijim akcijama ove vlasti bilo izbrisano“, rekao je nekadašnji ministar za KiM u Vladi Vojislava Koštunice i koordinator pregovaračkog tima Slobodan Samardžić.

Povezane vesti:

Poluge vlasti među Srbima na Kosovu danas ima Srpska napredna stranka, preko Srpske liste, koja učestvuje u političkom životu po zakonima Kosova od 2013. godine, kada je postpisan Briselski sporazum koji je, između ostalog, podrazumevao ulazak Srba u institucije Kosova.

Poslednjih trinaest godina optuživale su stranke u Beogradu jedna drugu za postupke oko Kosova, ukazujući da su bas „oni drugi“ vodili pogrešnu politiku. I tako do danas.

Podržavaoci kosovske nezavisnosti svoj stav nisu promenili. SAD će ohrabriti novu kosovsku vladu da da prioritet pregovorima sa Srbijom, kaže portparol Stejt departmenta Ned Prajs.

Predsednik Srbije poručuje da je neophodno pronaći kompromis a da, nakon što je na dužnost stupio novi američki predsednik Džozef Bajden, vidi da će ponovo pritiskati samo Beograd. Za nemački dnevnik „Bild“ ukazuje na različito viđenje situacije po pitanju Kosova.

„Za vas je to nešto što je od 2008. završeno. Ali za nas to, naravno, nije tako. Ne verujem u zamrznute konflikte, za razliku od većine ljudi ovde, jer uvek postoji opasnost da jednog dana dođe neko i odmrzne ih“, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Dosta toga se dešavalo i u Prištini. Oni koji su bili komandanti Oslobodilačke vojske Kosova tokom rata i dugogodišnji lideri među Albancima sada su u Hagu zbog optužbi za ratne zločine.

Ubedljivu većinu na izborima je odneo pokret Samoopredeljenje predvođen Aljbinom Kurtijem.

„Prvi izazov je konstituisanje nove vlade, izbor predsednika. Svi se nadaju da će biti bolje, da je okrenuta nova stranica ka boljem“, rekao je analitičar iz Prištine Azem Vlasi.

Izazove postavlja i Evropa, podsećaju na svoj prioritet – dijalog. Tako specijalni predstavnik Evropske unije Miroslav Lajčak kaže da je Unija spremna da nastavi dijalog čim nova vlada u Prištini preuzme dužnost.

Podseća da je EU „jasno predočila da nema drugog načina osim dijaloga na evropskom putu Srbije i Kosova“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!