Smenjeni predsednik sindikata: EPS premešta neposlušne na druga radna mesta

Vesti 09. dec 202114:055 komentara
Podeli:
EPS, Elektroprivreda Srbije
Izvor: N1

Poslovodstvo Elektroprivrede Srbije (EPS) smenilo je veći broj članova Odbora sindikata Površinski kopovi "Kolubara" i "Kolubara metal" sa zahtevom da se vrate na ranija radna mesta, uglavnom u proizvodnju u toj kompaniji, rekao je smenjeni predsednik sindikata radnika te kompanije Milan Đorđević.

Pročitajte još:

On je za Betu rekao da je jutros na oglasnim tablama osvanulo obaveštenje da se „neposlušni“ članovi odbora tih sindikata, čija su imena navedena, a među kojima je i njegovo, posle više godina, vrate na radna mesta gde su radili pre nego što su angažovani u sindikatu.

„Naredbu o vraćanju na ranije radno mesto dobili su samo neposlušni članovi odbora. U zahtevu je navedeno da ukoliko se u roku od osam dana ne vratimo na ranija radna mesta da ćemo po Zakonu o radu dobiti otkaz“, rekao je Đorđević.

Dodao je da poslovodstvo EPS-a još nije iselilo smenjeno rukovodstvo sindikata da bi se uselili „novoimenovani i poslušni“ iako je pretilo da će to nasilno učiniti prošle nedelje, ali da je sada usledio i zahtev da se vrate na ranija radna mesta u toj kompaniji.

Đorđević je smenjen nakon protest sindikata, koji je predvodio, krajem oktobra, sa glavnim zahtevom da se radnicima EPS-a koji su uplatili ugalj isporuči taj energent umesto što se prodaje privatnim firmama, a nema ga za radnike na pragu zime.

Cilj vršioca dužnosti direktora EPS-a Milorada Grčića je, prema rečima Đorđevića, da deo sindikalnog članstva koje je razotkrilo malverzacije u toj firmi i postavljanje prislušnih uređaja, istera iz firme i da se na njihovo mesto postave poslušni članovi sindikata kojima može da se upravlja.

„Grčić zloupotrebljava rudare kao živi štit, oni su začuđeni, besni i zbunjeni haosom u firmi i žele samo da rade. Navodni zahtev da oni od predsednika države Aleksandra Vučića traže pismenu garanciju da se neće zatvoriti rudnici, a da će u suprotnom krenuti u marš za Beograd je nerazuman potez iza koga ne stoje oni, već se njima manipuliše“, rekao je Đorđević.

Grčić je juče Vučiću i medijima preneo zahtev rudara „Kolubare“ i „Kostolca“ za pismenim garancijama Vučića da se ti rudnici neće zatvoriti, inače će krenuti u marš na Beograd.

„To je manipulacija Grčića, tražim od Vučića da hitno, još danas smeni Grčića, inače će u EPS-u biti krvoprolića“, rekao je Đorđević.

Komentari

Vaš komentar