Smenjen dekan Pravnog fakulteta u Novom Sadu, vodio studente u ambasadu Rusije

Vesti 07. jul 202216:0048 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Dekan Pravnog fakulteta u Novom Sadu i visoki funkcioner Nove Demokratske stranke Srbije (DSS) Branislav Ristivojević smenjen je sa te funkcije.

On je smenjen većinom glasova Nastavno-naučnog veća i Saveta fakulteta, potvrdio je Beti izvor sa fakulteta.

Povezane vesti:

U zahtevu za smenu Ristivojevića, u koji je Beta imala uvid, navodi se da je je donosio odluke „samovoljno“, da je funkciju „koristio za ostvarivanje političkih ciljeva“ i da je nenamenski trošio sredstva.

U zahtevu su naveli da je Ristivojević „o trošku fakulteta“ vodio studente u posetu ambasadi Rusije u Beogradu, bez odluke organa fakulteta.

„Bez odluke organa fakulteta, u veoma osetljivom trenutku, a prenebregavajući odredbe Zakona o visokom obrazovanju o zabrani političkog delovanja na univerzitetu, dekan je nakon početka sukoba u Ukrajini organizovao i o trošku fakulteta finansirao odlazak grupe studenata fakulteta u posetu ambasadi Rusije, koja se može protumačiti kao politička podrška Rusiji u ovom sukobu, a koja svakako ne predstavlja bilo kakav vid naučne ili obrazovne saradnje“, navodi se u zahtevu.

Dodaje se da je informaciju o tome hteo da objavi i na internetskoj stranici fakulteta i da je pretio urednici sajta da će je smeniti ukoliko tu informaciju ne objavi.

Dodaje se da je nakon toga pozvao i primio predstavnike ambasade Rusije na fakultetu.

Komentari

Vaš komentar