Smena u Nišu i dve posete ministra u sedam dana, građani ne odustaju od protesta

Vesti 11. jan 202119:17 > 19:22 101 komentara

Posle masovnih protesta nakon nesreće 4. januara u Nišu, u kojoj je automobil, u punoj brzini, usmrtio čoveka i dete na trotoaru, ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin danas je smenio načelnika saobraćajne policije u tom gradu Dragana Pešića. Za ogorčene Nišlije - to je samo jedan u nizu koraka koje je još odavno trebalo preduzeti. Dok Vulin ubeđuje da se ništa ne zataškava i da nije zbog toga dolazio u Niš dan posle nesreće, porodice poginulih i deo javnosti insistira na pitanju - kakvu je dozvolu imao 19-godišnjak koji je ubio pešake i ko ga štiti, ako nije ministar.

Drugi dolazak ministra Vulina u Niš u poslednjih sedam dana. Prvi je protekao u neuobičajenoj tišini, bez najave i bez neizostavne medijske pratnje. Da je u pitanju „unapred planirana poseta“ Nišlije koje protestuju – nisu poverovale, a upravo potpuni izostanak medijske pratnje – dolio je sumnju u već zagrejano nepoverenje u policiju. Razgovor sa načelnikom PU na temu više detalja o uhapšenom, osim inicijala N.S, nije krenuo dobro u subotu na protestu.

„Počinilac ovog dela je uhapšen, policija je obavila taj uviđaj“, kazao je Slaviša Virijević, načelnik PU Niš.

Okupljeni su skandirali i glasno negodovali.

Povezane vesti

„Molim vas, molim vas… Da li shvatate da ovo ne vodi ničemu. Lepo sam rekao, neka dođu delegacije, nije nikakav problem“, poručivao je Virijević.

Pošto niko od okupljenih nije hteo da uđe, razgovor ispred Saobraćajne policije nastavljen je raspravom u kojoj načelnik govori da ne može da ih nadglasa, a okupljeni viču „Ostavka“.

Ostavka njegova nije pala, ali je, bez navedenog obrazloženja, smenjen načelnik Saobraćajne policije u Nišu Dragan Pešić – na drugom, na televiziji najavljenom sastanku u PU u Nišu u poslednjih nedelju dana.

Na molbu N1 da ispratimo ovaj sastanak, niko iz policije nije odgovorio, a o ishodu je javnost saznala na osnovu objave na FB stranici MUP-a.

Porodica stradalog Dejana Ilića traži da policija krene da čim uoči, nasilničku vožnju i spreči. Gabrijela Ilić zna da oca iz te kobne šetnje 4. januara, ništa može da vrati, ali bi volela da čuje kako je „dete“ od 19 godina smelo da upravlja prejakim automobilom ili da možda ima trajnu dozvolu, na šta još niko od zvaničnika policije ili tužilaštva nije odgovorio.

„Roditelji su odgovorni, oni koji puštaju svoju decu da se voze automobilima izuzetno velikih kubikaža, koji nisu prosto namenjeni deci tog uzrasta“, kaže Gabrijela Ilić.

Upravo ko su roditelji, jedno je od glavnih pitanja pobunjenih Nišlija. Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja rekao je u „Novom danu“ da je selektivna primena zakona u Srbiji „problem od kako Srbija postoji“.

„Ukoliko selektivno primenjujete zakon, onda zakon kao i da ne postoji. To je veliki poraz zakona. Mi u Komitetu za bezbednost saobraćaja stalno napominjemo kako se zakon mora istovetno primenjivati prema svima i mora biti jednak za sve. Šta se dešavalo u Nišu konkretno – ja ne znam, ali generalno povlašćenih ima“, naveo je Okanović.

Uhapšenom N.S. iz Beograda određen je pritvor do 30 dana u Nišu, a tereti se za teško delo protiv bezbednosti saobraćaja, dok su učesnici protesta tražili da mu se sudi za ubistvo.

Od ostalih reakcija na protest proteklog vikenda, izdvajamo: Policijska uprava Niš najavljuje da će pojačati kontrole. Gradonačelnica Niša im nudi pomoć u opremi na najkritičnijim tačkama, a kako je iz MUP-a za N1 saopšteno, za postavljanje kamera za merenje brzine neophodna je saradnja lokalne samouprave. A, naredni protest je u subotu u 15 sati.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare