Slučaj Linglonga u Zrenjaninu – aktivisti poručuju: Država ne reaguje, moramo mi

Vesti 12. jun 202119:34 51 komentara

Prethodnih nedelja stvara se utisak da vlasti čine ustupke građanima koji se pobune. Prvenstveno kada su u pitanju manji, lokalni problemi - ali, kada građanima smetaju veliki investitori, reakcija nadležnih izostaje. Primećuje se to i u slučaju kineske fabrike "Linglong", pa su se predstavnici stranaka, pokreta i aktivisti i danas okupili u Zrenjaninu da poruče - pošto država ne reaguje, moraćemo mi.

Kod kapije buduće, zrenjaninske fabrike guma ponovo dinamično. Ovog puta vijorile su se zastave, nosili transparenti.

Povezane vesti

U poslednjih mesec dana dve novinarske ekipe koje su ovde dolazile nisu naišle na gostoprimstvo „Linglonga“.

Iako su kineski gosti u međuvremenu naučili da mediji samo rade svoj posao i da ih ne treba ometati, opozicione stranke i aktivisti došli su da im upute kritiku.

„Investitor nema razloga da brine o krivičnim prijavama koje je već dobio ili koje će sigurno dobiti, jer prosto vidi da će te krivične prijave završiti u nečijoj fioci, kao što su završile krivične prijave protiv fabrike vode“, smatra Dragana Rakić iz Demokratske stranke.

Ranije sprečavanje snimanja samo je delić nezakonitih aktivnosti ove fabrike guma u izgradnji, smatraju učesnici skupa.

„Danas je 45. dan otkad je građevinski inspektor dao nalog da moraju da uklone 47 hektara objekata koji su izgradili. Šta se dešava sa tim? Da li za njih važe drugačija pravila nego za nas koji smo građani Srbije“, pita Igor Radošević iz Stranke slobode i pravde.

Osim zbog nepoštovanja domaće legislative, brinu i za životnu sredinu, koju će, kako kažu, kompanije poput Linglonga i Rio Tinta devastirati kada počnu poslovanje.

„Nad Srbijom celom se dešava hajdučija i otimačina. Srbija traži samo vazduh, vodu i slobodu“, poručuje Dejan Jovanović iz udruženja građana Bitka za Košutnjak.

Momčilo Alimpić iz udruženja Zaštitimo Jadar i Rađevinu kaže da su „to samo igrači,

SOT Momčilo Alimpić, Zaštitimo Jadar i Rađevinu koje je neko uveo u igru. Prema tome – treba da se organizujete, jer u suprotnom cela Srbija će postati samo jedna turistička destinacija za horor turizam i ni za šta drugo“.

Okupljeni poručuju – ako država ne može da reši problem, možda kineska ambasada može, pa će joj preko 14 organizacija u ponedeljak dostaviti zahtev da njeni državljani poštuju ovdašnje zakone i da procesuira one koji su ih već prekršili.

A ubrzo pošto su se svi razišli, radnici su pohitali nazad na posao. Jer kako na tabli stoji, fabrika mora da bude završena do septembra.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare