Slučaj Landeka: Kako je moguće da muž oduzme decu ženi smeštenoj u Sigurnu kuću

Vesti 06. jun 202219:15 22 komentara

Kako je moguće da ženi smeštenoj u Sigurnoj kući muž oduzme decu i odvede ih u inostranstvo, iako se o starateljstvu nad njima još vodi sudski spor? Taj slučaj porodice Landeka N1 celog dana je pokušavao da razreši, ali je i dalje nejasno ko je u sistemu zakazao i kako je dvoje maloletne dece prešlo granicu sa Hrvatskom.

Pročitajte još:

Decu Ane Landeke, štićenice sigurne kuće u Beogradu, oteo je bivši suprug i izveo ih iz Srbije, ispričala je ona u jutarnjem programu N1. Navodi da je do otmice došlo u nedelju, dok je bila na poslu, kada je decu od 7 i 5 godina deda vraćao u sigurnu kuču.

„Moj otac je krenuo da mi dovede decu, bila su kod babe. Ja sam bila u sigurnoj kući. Dok su bili u kolima, moj otac se tada vezivao, on se zaleteo, udario u auto… Otvorio je auto i izvadio prvo Petru. On dok se snašao da uzme Filipa, on je zgrabio Filipa. Krenuli su da se natežu oko deteta, moj otac je pustio dete da ga ne povrede“, rekla je ona.

Objašnjava da bivši suprug ima hrvatsko državljanostvo, a deca srpsko i hrvatsko, i da ona čeka dobijanje starateljstva nad njima.

„Oni su odmah preduzeli sve moguće mere, valjda su blokirali granice, ali problem nastaje pošto ja još uvek nemam privremenu meru starateljstva nad decom, i po tome on može da ih odvede“, kaže Landeka.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije nije odgovorilo na pitanja N1 o tome kako je Landeka prešao granicu, dok iz hrvatske policije kažu da nema zakonskih prepreka da otac sa starateljstvom nad dvoje maloletne dece nastavi putovanje kroz tu zemlju.

Advokatica Ane Landeke kaže za N1 da je otac privremeno dobio starateljstvo nad decom u sudu u Švajcarskoj, sa kojim, kako kaže, majka i nije mogla da komunicira jer ne govori nemački jezik.

Iako je majka prekršila odluku švajcarskog suda i dovela decu u Srbiju, objašnjava da su prvostepenom presudom ovdašnjeg osnovnog suda, a uz mišljenje centra za socijalni rad, deca poverena majci jer je procenjeno da je to u njihovom interesu.

Dok se u institucijama vodi spor oko ovog problema, dodaje da je otac organizovao otmicu dece koja nemaju putna dokumenta i da su o svemu blagovremeno obaveštene i srpska i hrvatska policija.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare