Slučaj „Đilas“: Tužilaštvo ćuti, predstavnici vlasti o tome na TV i u Skupštini

Vesti 25. mar 202119:55 58 komentara

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić smatra da ima pravo da iznese tvrdnje da je lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas lopov, bez obzira što sudske vlasti nisu pokrenule nikakav postupak protiv Đilasa. U intervjuu za Vreme, Dragan Đilas upozorava da je reč o političkom progonu na osnovu čistih falsifikata, i kaže da ga ne bi čudilo da bude priveden.

Javno tužilaštvo se ne oglašava o navodnim računima u inostranstvu Dragana Đilasa, ali zato najviši predstavnici izvršne vlasti, kao i brojni drugi komentatori idu od jedne do druge televizije, ne propuštajući nijedan jutarnji program na nacionalnim frekvencijama.

„Kada sam čitao Večernje novosti, novinari su rekli da je to samo vrh ledenog brega i da ima preko 50 računa u 17 zemalja, to je nešto što definitivno treba da se istraži“, rekao je ministar Siniša Mali, gostujući na televiziji Hepi.

„Nije tema da li je novac njegov ili njegove firme, tema je danas kako je to moglo da završi u 17 zemalja preko 50 miliona evra“, rekao je predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković na televiziji Vesti.

Povezane vesti

Kada se jutarnji programi završe, palicu preuzimaju poslanici u Narodnoj skupštini.

„Pokušavaju da zatrpaju danima neuspešno aferu povezanu sa tajnim računima i milionima koje Dragan Đilas ima na Mauricijusu, u Hongkongu, Delaveru, Švajcarskoj i drugim poreskim rajevima“, kaže poslanica Sandra Božić.

„I konačno čega se plašiš kad izbegavaš poligraf? Čega se plašiš ako nemaš šta da kriješ?“, pitao je u Skupštini poslanik Aleksandar Marković.

Dragan Đilas u intervjuu za Vreme ponavlja da je reč o falsifikovanim dokumentima i da nema račune i firme izvan Srbije, osim jedne u Švajcarskoj, koju je prijavio po zakonu Narodnoj banci.

„Lako je dokazivo da me optužuju na osnovu falsifikata, ali će biti potrebno vreme, tokom kojeg će oni raditi to što rade već devet godina, pokušavaće od mene da naprave najvećeg lopova. Očekujem i krivične prijave, a ne bi me čudilo ni da me privedu“, rekao je Đilas u intervjuu za Vreme.

Na pitanje N1 da li je on sa svojim saradnicima i sa velikim brojem medijima u slučaju optužbi na račun Dragana Đilasa preuzima ulogu javnog tužioca, predsednik Aleksandar Vučić kaže da ne preuzima.

„Da li je mnogo para ukrao i uzeo za vreme svoje vladavine? Pa to vam piše u APR, u zvaničnim aktima ove zemlje kojima je on to prijavljivao. A ne vi i ja. On je prijavio prihode od skoro 700 miliona evra dok je bio na vlasti“, kaže predsednik Vučić.

N1: Ko sme da kaže da je neko lopov, a da nije državni tužilac?

„Ja smem da kažem da mislim da je lopov i mislim i gore od toga i vidite da smem da kažem. A tužilac neka radi svoj posao, on do sada to očigledno nije mislio. Ja to mislim kada neko toliko zaradi dok je bio na vlasti, ja nemam drugu reč za to“, kaže Vučić.

Konsultant za strana ulaganja Milan Kovačević objašnjava da to što je neko u APR prijavio prihode zapravo dokaz da je platio porez i radio po zakonu, a ne da je ukrao.

„Nego bi trebalo da čim se nekoga oglasi da je lopov odmah mora odgovarajući organ da proveri da li je lopov i ako jeste da ga kazni. A ako ustanovi da nije lopov, onda da kazni onoga ko ga je lažno oglasio da je lopov“, kaže Kovačević.

Čekajući da se oglasi Tužilaštvo, ministar Siniša Mali najavljuje da u slučaju „Đilas“ Poreska uprava kreće da prikuplja dokumente, pored Uprave za sprečavanje pranja novca, koja već ispituje saznanja Novosti, koja je prethodno iz Emirata najavio predsednik Srbije.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare