Slike života: Znaci reči i vremena, nedelja 15.15h

Vesti 13. avg 202216:32 0 komentara
N1

Dobro sabijen u egzistencionalne okove, običan čovek se suočava sa izazovima života vremena tzv. liberalizma, slično kao u vremenu industrijskih revolucija u Evropi u periodu između sredine 18. i početka 19. veka. Ako se preskoče stepenice, a pri tom Čovek i ono što mu je dato na korist zanemari, jasno je kao dan da nije dobro. Tamo gde je postojala mera i gde se vodilo računa o ruralnim mestima i nasleđu, svakako je bilo lakše.

Vremena moderna, kako ih mnogi zovu, pokazala su svu neophodnost ne samo zdravog života, odnosa prema prirodi, koja je ozbiljno izranjavana stihijskom i neprimerenom industrijalizacijom, već i potrebu za hranom koja nije instant. Čovek na Balkanu, u Srbiji, našao se na pola puta između sela i grada i tu ostao. To je činjenica i ako ozbiljno zađete u varoši, gradove male i gradove velike, to se može videti i osetiti gotovo u svim segmentima života. Na stranu što je najveći deo ozbiljnog domaćinskog i intelektualnog sveta nekako nestao i izgubio se u magli vremena, utihnuo ili jednostavo otišao.

Nestala je planina ili se pretvorila u grad, zamutila voda, vazduh dobio i miris i ukus. Za ne više od pola veka dogodio se sunovrat civilizacije a sa njim i ljudi.

Znaci vremena su bili tu, podsećali, upozoravali… Jedan veliki pisac je rekao: „Nije toliki krivac onaj koji se saplete u mraku koliko onaj već koji stvara mrak“ Zato na svetlost dana vraćamo gorštake i mudre ljude vremena naših.

Nedelja 15:15 N1 TV.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!