Slike života: Kad ide june, nek’ ide i uže, nedelja u 15.15h

Vesti 07. okt 202210:04

Ovo je priča o zanemarenim prirodnim i turističkim potencijalima borskog okruga, a pre svega grada Bora. Predanje kaže da je na vrhu visoravni, gde je danas grad, postojao visoki bor, po kome je grad i dobio ime.

Sa zapadne strane, iznad Borskog jezera, Bor još diše zahvaljujući Crnom vrhu, a na istoku planinama, kojima dominiraju Stol i Deli Jovan.

Nedaleko od grada nalazi se jedinstvena Brestovačka banja, koja je jednom stajala rame uz rame sa poznatim evropskim banjama. Mineralne i tople vode ove banje su potvrđene kao lekovite. U prilog tome govori činjenica da su terme ostavili Romeji, tu je i turski hamam, konak kneza Miloša Obrenovića, pa vila Karađorđevića i tako redom. Nažalost, u ovu banju se u vremenu razvoja i rada rudnika nije puno ulagalo.

Nedaleko je takođe i Borsko jezero, čuveno izletište ne samo Borana, nego i mnogih drugih koji su prepoznavali prirodu podno planina. Govorilo se o jedinstvenom turističkom potencijalu Hotela Jezero, u koji je pre privatizacije rudnika, dakle nedavno, u vremenu krize rudnika, uloženo mnogo. Onda je taj biser na jezeru pripao novim vlasnicima, kao i dosta toga što je građeno sredstvima Rudarsko-topioničarskog basena Bor.

Na teritoriji koja pamti Lepence, romejske legije i skoro sve moćne države, na mestima gde su objekte podizali kraljevi, tradicija i kultura još nekako tinjaju. Na blagorodnoj zemlji koja je mnogo davala i najviše gubila, pre svega ljude, ostavljamo još jedan u nizu zapisa „Slika života“.

Nedelja u 15:15h na N1.

Komentari

Vaš komentar