Slavković: Ako SNS izgubi Beograd, to će biti početak kraja njihove vlasti

Vesti 30. jan 202213:00 63 komentara
FoNet/Zoran Mrđa

Ovi izbori su najvažniji od izbora dvehiljaditih i imaće ubedljivo najmanje neopredeljenih, predviđa novinar nedeljnika NIN Stefan Slavković, dok politikolog Vuk Velebit smatra da postoje opravdani razlozi da vlast bude nervoznija nego što je bila ranije.

On je u FoNetovom serijalu Kvaka 23 ukazao da je vlast opterećena velikim brojem afera koje bi kumulativnim dejstvom na kraju mogle da dovedu do toga da građani na ovim ili nekim sledećim izborima odluče da to više ne žele.

Pročitajte još

„U Beogradu verovatno postoji najveća šansa za dobar rezultat, ako ne i pobedu“, ocenio je Velebit, uz napomenu da je glavni grad „test teren“ na kome opozicija može da nastupi zajedno i pokaže da ima jasan cilj.

S druge strane, Slavković misli da u opozicionim redovima niko ozbiljno ne računa na pobedu na predsedničkim izborima, ali i da nema razloga za očekivanja pobede u Beogradu.

„U Beogradu se seče veliki deo političkih i ekonomskih interesa, da bi ga oni tako lako prepustili“, rekao on i naglasio da i vlasti znaju da će, ukoliko izgube Beograd, to vrlo izvesno biti i početak njihovog kraja.

Kada su u pitanju predsednički izbori, Slavković podseća da ne postoje izborni uslovi koji bi omogućili eventualnu pobedu opozicionog kandidata, ali da „ruku na srce, ne postoji ni jak kandidat da u takvim uslovima oponira Aleksandru Vučiću“.

Prema njegovim rečima, opoziciji je u tim uslovima preostalo da izbaci reputaciono odgovarajućeg kandidata, koji bi predstavljao neku vrstu kompromisa oko kojeg bi se ujedinile, ne samo partije, nego i opozicioni glasači.

Nastup premijerke povodom odustajanja od ugovora s kompanijom Rio Tinto i optužbe na račun država koje su navodno finansirale ekološke proteste, on vidi kao kao jednu „srednje do veću diplomatsku brljotinu“.

Njom je Ana Brnabić pokazala da ima manji diplomatski gabarit čak i od Aleksandra Vulina, protumačio je Slavković, ali je ocenio da ni zajedničko reagovanje američke, britanske i nemačke ambasade nema preveliku političku težinu.

On je podsetio da je bivša nemačka kancelarka Angela Merkel nedavno okarakterisala Vučića, ne samo kao političara, već i kao čoveka u koga ima poverenja.

„Mislim da je jedna takva topla reč odlazeće nemačke kancelarke ipak mnogo važnija od svih pisama i protestnih nota“, kaže Slavković.

Velebit: Nije na Zapadu da pomaže u rušenju Vučića

Ni Velebit ne veruje u preokret u stavu zapadnoevropskih država prema Vučiću i predviđa da će „neko prešaltavanje“ biti moguće kada one u opoziciji budu videle saveznika da reše stvari koje ih interesuju.

Nije, međutim, na Zapadu da pomaže u rušenju Vučića, poručio je on i konstatovao da se tim narativom odbacuje odgovornost i opozicionih političara, ali i građana, da svojim snagama iznesu promenu.

FoNet/Zoran Mrđa

„Zapad ili koja god strana, trebalo bi da bude naš saveznik kad se promena bude dešavala ili kada se promena desi, pa da onda sa njima kreiramo neke politike koje će biti dobre i za našu zemlju“, zaključio je Velebit.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare