Slađana Gluščević izabrana za izvršnu direktorku NDNV

Vesti 28. maj 202216:51 2 komentara
N1/arhiva

Novinarka iz Novog Sada Slađana Gluščević izabrana je za izvršnu direktorku Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV).

Tu odluku je doneo nov Upravni odbor, izabran na današnjoj Skupštini NDNV.

Slađana Gluščević ima dugogodišnji novinarski angažman u štampanim i internet medijima, osnivačica je organizacije „Info centar za ruralni razvoj Agrosmart“, čiji su članovi eksperti za medije, poljoprivredu i fondove Evropske unije.

Gluščević je rekla da NDNV, kao najstarije nezavisno novinarsko udrženje na prostoru bivše Jugoslavije, još odlučnije nastavlja borbu za slobodno novinarstvo.

„NDNV je bilo i ostalo dosledno vrednostima građanskog društva, zbog čega je uvek bilo izloženo pritiscima vlasti, organizacija i pojedinaca nesklonih demokratskim vrednostima i idejama slobodnog i otvorenog društva“, ukazala je ona.

Članovi NDNV su na Skupštini izabrali novi Upravni odbor, koji čine konsultant Miloš Antić, menadžerka ljudskih resursa Natalija Marko, psihološkinja Jasmina Mihnjak, projektna menadžerka Maša Mitrović i ekonomista Dejan Serdar.

Za predsednika Upravnog odbora izabran je Miloš Antić.

Skupština NDNV je poverila još jedan mandat članovima Suda časti – novinarki iz Subotice Nataliji Jakovljević, politikologu Borisu Vargi i asistentu na Odseku za medijske studije na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu Stefanu Janjiću.

Na Skupštini Udruženja usvojen je i novi Statut, usklađen s novom Strategijom NDNV, koji donosi izmene u organizaciji Udruženja u skladu s najboljom praksom sličnih i srodnih organizacija u zemlji i regionu. Cilj izmena je da se obezbedi stabilnost NDNV u vremenu kada je novinarska profesija veoma ugrožena.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine osnovano je 17. januara 1990. godine u Novom Sadu, u jeku političkih čistki koje je sprovodio režim Slobodana Miloševića u Vojvodini.

Osnovano je kao strukovno udruženje za unapređenje novinarske profesije i zaštitu novinara od represivnog režima.

Uprkos nebrojenim napadima, pretnjama i pritiscima tokom više od tri decenije delovanja, NDNV nikada nije odstupilo od svojih principa i borbe za prava novinara i novinarsku etiku, te izgradnju kritičke javnosti.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare