Skupštinski Odbor za kulturu razgovara s kandidatima za Programski savet RTS-a

Vesti 27. jul 202114:11 > 15:33 0 komentara
Skupstina grada, skupština, parlament, Skupština srbije
Shutterstock

Odbor Skupštine Srbije za kulturu i informisanje razgovara s kandidatima za Programski savet RTS-a, da bi, kako je najavila predsednica Odbora, Sandra Božić, odabrao 30 od 41 kandidata.

Odbor za kulturu utvrdiće konačnu lista od 30 kandidata za članove Programskog saveta RTS, koji, kako je najavljeno, odražava teritorijalnu, nacionalnu, versku, polnu i drugu strukturu stanovništva. Listu će zatim dostaviti Upravnom odboru RTS-a koji će izabrati konačnih 15 članova svog Programskog saveta.

Danas su se Odboru predstavili Jovan Bukovala sa beogradskog Filozofskog fakulteta, doktor nuklearne fizike Predrag Kuzmanović, novinar i doskorašnji v.d. glavnog urednika Politike Žarko Rakić, novinarka RTV Slavica Subotić Braun, osnivač Radija JAT Marko Radoš.

Među kandidatima su i upravnica zadužbine Ive Andrića Maja Radonić, predavačica na FMK Simona Žikić, operska pevačica Nataša Tasić Knežević, koja se založila da se Romi budu na televiziji prezenteri vesti na srpskom jeziku.

S fakulteta sporta iz Novog Sada predstavila se profesorka sociologije Ivana Milovanović, zatim novinar i aktivista za LGBT prava Predrag Azdejković, novinar RTS-a Vladimir Palikuća koji je ukazao da na RTS-u treba više priloga iz pravosuđa i kulture, kao i novinarka i direktorka TV Zona plus iz Niša Slađana Ostojić.

Novinar Jakša Šćekić rekao je da je razlog što se prijavio ličan, jer je radio u RTS-u i misli da je „dužnik te kuće“, i da smatra da javni servis treba da informiše, obrazuje pa tek onda da zabavi, a sada je obrnuto.

Svi kandidati govorili su o svojim biografijama i želji da savetom pomognu RTS-u kako bi pravio bolji program, s tim što su skoro svi govorili o naučnom, dečijem i obrazovnom programu, dok je mali broj pomenuo informativni deo.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!