Skupštini predata peticija sa 68.000 potpisa protiv Zakona o referendumu

Vesti 24. nov 202111:45 > 11:53 6 komentara
Skupstina grada, skupština, parlament, Skupština srbije
Shutterstock

Više organizacija civilnog sektora predalo je Skupštini Srbije peticiju sa više od 68.000 potpisa, kojom se protive predlogu Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi.

Direktor kampanja udruženja Kreni-promeni Savo Manojlović rekao je novinarima ispred Skupštine da se tim zakonom „otima“ suverenost od građana, pre svega u pogledu narodne inicijative.

„Uvodi se overa potpisa koja podrazumeva da će sada građanske inicijative morati da plaćaju preko preko 1,2 miliona (dinara) ukoliko žele da iznesu neki zakonski predlog. Mi već sada imamo situaciju da već dve godine čekaju neke narodne inicijative, a sada ispada da će građani plaćati preko notara da im se krše njihova ustavna prava“, kazao je Manojlović.

Povezane vesti

Prema njegovim rečima, to bi ograničilo da se predlaganje zakona vezuje isključivo za političke stranke i bogate pojedince.

„To znači da on jednako finansijski moćno tretira običnog čoveka i neku kompaniju koju osnuje ‘Rio Tinto'“, istakao je Manojlović.

Programska direktorka Građanskih inicijativa Bojana Selaković rekla je da se ta organizacijama godinama zalaže za promenu Zakona o referendumu, ali da je ceo proces oko rada na tom zakonu, koji je Vlada Srbije pokrenula 2019. godine, bio „loše vođen i netransparentan“.

„Takozvani pokušaj javne rasprave koji se desio letos nije bio odgovarajući, nije se desio nijedan skup na kome se moglo razgovarati o različitim rešenjima i pristupima u ovom zakonu, a postojala je mogućnost slanja isključivo pisanih predloga na pogrešnu imejl adresu. Nakon toga, mi imao jednu ubrzanu dinamiku da se zakon sa ovakvim rešenjima što brže usvoji“, rekla je Selaković.

Ona je rekla da sa 68.000 potpisa žele da pokažu Skupštini da nema potrebe žuriti sa tim zakonom i da donošenje tako važnih zakona sa rešenjima o kojima nije dovoljno razgovarani „nije dobro i da ostavlja prostor za potencijalne zloupotrebe“.

Ljiljana Bralović iz Saveza ekoloških organizacija Srbije (SEOS) rekla je da njima referendum na kome će se odlučivati o iskopavanju litijuma u dolini Jadra „ne odgovara“.

„Mi prosto ne želimo da neko, recimo iz Sombora odlučuje o sudbini nas sa Suvoborske grede“, rekla je Bralović.

Dodala je da nije tačna konstatacije da su kompanije „Rio Tinto“ i „Rio Sava“ otkupile veći deo zemljišta koje se nalazi na teritoriji budućeg rudnika, već da su one kupile manje od trećine predvidjenog zemljišta.

Peticiju su pokrenuli Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti (UZUZ), Građanske inicijative, Komitet pravnika za ljudska prava (YUCOM), Beogradski centar za ljudska prava, Centar za pravosudna istraživanja (CEPRIS), kao i Kreni-promeni.

Protest protiv donošenja Zakona o referendumu i narodnoj inicijativni i Zakona o eksproprijaciji, kompanije „Rio Tinto“ i „uništavanja“ vodoizvorišta Makiš biće održan danas od 18 časova ispred Predsedništva u Beogradu u organizaciji inicijative „Kreni-promeni“ i više ekoloških udruženja

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare