Skupština: Završena druga faza međustranačkog dijaloga, nastavak saradnje sa EP

Vesti 28. jan 202219:50 0 komentara
N1

Skupština Srbije saopštila je da je završena druga faza međustranačkog dijaloga uoči predstojećih izbora, a da će saradnja sa Evropskim parlamentom biti nastavljena u cilju jačanja parlamentarne demokratije i unapređenja političke kulture.

U saopštenju je navedeno da su kofasilitatori procesa, poslanici EP Vladimir Bilčik i Tanja Fajon, kao i bivši poslanici EP Кnut Flekenštajn i Eduard Кukan i predsednik skupštine Ivica Dačić ocenili da je medjustranački dijalog obezbedio efikasnu platformu za razmenu i izgradnju konsenzusa medju različitim političkim snagama o pitanjima ključnim za budućnost srpske demokratije.

Povezano:

Oni su naveli da je u toku procesa dogovoreno 16 konkretnih mera za poboljšanje izbornih uslova i medijskog prostora, kao i da iz različitih razloga nisu svi učesnici dijaloga bili u poziciji da pristanu na ove mere.

„Кljučno je da se ove mere u potpunosti implementiraju. Bilo kakva nepotrebna odlaganja implementacije ugrožavaju efikasnost dogovorenih mera uoči predstojećih izbora“, istakli su kofasilitatori iz Evropskog parlamenta i izrazili zabrinutost što vanparlamentarna opozicija ostaje kritična prema sprovođenju mera.

„Međustranački dijalog je bio važno iskustvo za sve učesnike. On je pokazao da smo u stanju da radimo preko stranačkih linija na postizanju napretka u opštem interesu srpske demokratije“, rekao je Dačić.

On je takođe rekao da je dijalog bio veoma pozitivan primer saradnje Skupštine Srbije i Evropskog parlamenta koji je dobar za budućnost i dodao da će skupština nastaviti da ulaže napore da usvoji dogovorene zakonske izmene.

Svi kofasilitatori saglasili su se da treba nastaviti saradnju, a najavili su i da će medjunarodna posmatračka misija izbliza pratiti tok i ishod predstojećih izbora, navedeno je u saopštenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!