Skupština Valjeva smenila Javnog pravobranioca Darka Kostića

Vesti 22. okt 202113:14 > 19:175 komentara
Podeli:
Darko Kostić
Izvor: N1/Milena Kuzmanović

Na predlog gradonačelnika Valjeva Lazara Gojkovića gradska skupština je smenila Javnog pravobranioca Darka Kostića sa mesta prvog čoveka Zajedničkog pravobranilaštva Grada Valjeva i opština Lajkovac, Ljig i Osečina. Za njegovu smenu glasala su 42 odbornika, dva odbornika su bila uzdržana i sedam protiv. Da bi današnja odluka bila pravosnažna neophodno je da i skupštine opština, osnivača Zajedničkog pravobranilaštva, Lajkovac, Ljig i Mionica deonesu odluke o razrešenju.

U obrazloženju za smenu stoji da su zahtev za pokretanje postupka za smenu Darka Kostića uputila pravobranilaštva opština Ljig i Osečina jer su navodno nezadovolja dosadašnjom saradnjom i iznoseći primedbe na njegov način rada, postupanje u predmetima, rešenjima koje donosi kao i žalbama koje ulaže na prvostepene odluke.

Pročitajte još:

Inače, danas je trebalo da bude održano ročište pred Višim sudom u Valjevu u postupku u kome je Javno tužilaštvo tužilo Grad Valjevo i Republiku Srbiju zbog ustupanja bez naknade 11,8 hektara zemljišta u budućoj industrijskoj zoni u Popučkama nemačkoj firmi Bizerba. Na zahtev Grada Valjeva današnje suđenje na kome je trebalo da budu saslušani svedoci je odloženo iz razloga što je u istom terminu zakazana sednica gradskog parlamenta. Naredno ročište zakazano je za 10. novembar.

Gradski pravobranilac Darko Kostić je tražio od sudije Radivoja Jovanovića da se predlog za odlaganje ročišta ne prihvati jer smatra da je sednica skupštine Grada Valjeva zakazana u međuvremenu sa ciljem uticaja na sud ili, kako je pretpostavio, eventualne njegove smene, a u cilju opstrukcije utvrđenja činjeničnog stanja.

„Predstavnici Grada Valjeva su znali da je naredno suđenje u ovom predmetu zakazano za petak, 22. oktobra sa početkom u 10 časova jer je gradonačelnik prisustvovao na pripremnom ročištu kada je zakazano ročište za glavnu raspravu, a o tome su izveštavali i mediji. Pri tom, sednica skupštine grada je zakazana posle 8. oktobra kada je sud zakazao naredno ročište. U prilog ove tvrdnje govori činjenica da je sednica Gradskog Veća održana 15. oktobra kada su usvojene tačke dnevnog reda za današpnje skupštinsko zasedanje“, izjavioj je za N1 pravobranilac Darko Kostić.

Kostić smatra da je smenjen kako bi aktuelna vlast u Valjevu postavila svog čoveka koji će povući tužbu pred Višim sudom protiv Grada Valjeva i Republike Srbije zbog, kako kaže, nezakonitog ustupanja zemljišta nemačkoj firmi „Bizerba“.

Komentari

Vaš komentar