Skupština usvojila izmene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju

Vesti 16. jun 202118:57 93 komentara
FoNet/Aleksandar Barda

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, koji je podnela Vlada.

Kako je u raspravi rekla ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević ove izmene bile su neophodne kako bi se rešio problem sa kojim se suočavaju oni koju su bili obuhvaćeni socijalnim programom Vlade za rešavanje viška zaposlenih u procesu racionalizacije, restrukturiranja i pripreme za privatizaciju.

Ona je objasnila da se promene odnose na osobe kojima je do penzije ostalo do pet, odnosno do dve godine, jer su nakon prihvatanja socijalnog programa 2014. usledile izmene zakona i od 2015. uvedena je prevremena starosna penzija.

„Zbog promene uslova za sticanje prava na starosnu penziju, odnosno kako više nije postojala starosna penzija po osnovu tzv. ‘punog staža’, navedena lica nisu ispunjavala ni propisan uslov za ostvarivanje prava na starosnu penziju, pa su bila prinudjena da se opredele za prevremenu starosnu penziju koja uključuje i tzv. ‘penale’, odnosno trajno umanjenje iznosa penzije za svaki mesec ranijeg odlaska u penziju pre navršenih 65 godina života“, navela je ministarka.

„Predlog zakona sadrži i odredbe koje uređuju pitanje statusa osiguranika poljoprivrednika koji obavljaju ugovorene poslove, kao i preciziranja u vezi sa utvrđivanjem staža osiguranja za takozvane ‘frilensere’, koji su u Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju inače još odavno prepoznati kao osiguranici samostalnih delatnosti“, rekla je Kisić Tepavčević.

Poslanici su u raspravi podržali zakon, mada se veći deo vremena govorilo mimo dnevnog reda, bez opomena predsedavajućih.

Poslanici vladajuće većine uglavnom su se obraćali vanparlamentarnoj opoziciji uz opružbe za pljačku, lopovluk, pa čak i fašizam, dok je izrečeno na stotine pohvala sadašnjem režimu na čelu sa Aleksandrom Vučićem.

Poslanici su danas glasali i o nekoliko izmena u sastavima skuspštinskih odbora, a najavili su da će raditi i sledeće nedelje.

Kako je danas rekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, on će se poslanicima obratiti u utorak 22. juna kada će na dnevnom redu biti pregovori sa Prištinom.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare