Skupština Srbije već u petak o izmenama Zakona o referendumu

Vesti 08. dec. 202121:58 > 21:598 komentara
Podeli:
Skupstina grada, skupština, parlament, Skupština srbije
Izvor: Shutterstock

Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić sazvao je sednicu parlamenta za petak, 10. decembar, sa početkom u 10 časova sa samo jednom tačkom dnevnog reda, i to Predlogom zakona o izmenama Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi.

Podsetimo, Vlada Srbije je na večerašnjoj sednici donela odluku da iz skupštinske procedure povuče Zakon o eksproprijaciji koji je Skupštini Srbije na ponovno odlučivanje vratio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i da parlamentu predloži izmene i dopune Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, u članovima 7, 20, 43 i 44.

Pomenuti članovi odnose se na overu potpisa, predstavnike ovlašćenog predlagača u organu za sprovođenje referenduma i na rok za ponovno raspisivanje referenduma.

U predlogu Vlade ukida se taksa za overu potpisa i jasno se omogućava da predstavnici ovlašćenih predlagača budu deo organa za sprovođenje referenduma. Prema predlogu, neće biti moguće raspisati referendum o istom pitanju u roku kraćem od četiri godine.

U saopštenju se dodaje da Skupština Srbije u roku od četiri godine neće moći da donese odluku drugačiju od one koja je potvrđena na referendumu.

Savo Manojlović iz Pokreta Kreni-promeni izjavio večeras da je povlačenje Zakona o eksproprijaciji i izmene Zakona o referendumu znače da su zahtevi građana bili opravdani i da je to njihova velika pobeda.

„Ako se formalno pravno sve završi do petka, prekida se sa blokadom saobraćajnica i pozivamo građane na proslave na trgovima. U Beogradu će u 14 sati na Trgu republike biti velika narodna proslava“, rekao je Manojlović.

Iz Ekološkog ustanka su, s druge strane, poručili da jesu ispunjeni ključni zahtevi na kojima su aktivisti insistirali, ali da je to „daleko od toga da Rio Tinto neće nastaviti da vršlja po Srbiji“, i pozvali građane na nove protestne blokade u subotu.

Komentari

Vaš komentar