Skupština Srbije usvojila predlog za promenu Ustava

Vesti 07. jun 202118:56 > 19:0761 komentara
Podeli:
Izvor: Aleksandar Barda/Fonet

Narodna skupština usvojila je predog za promenu Ustava Srbije koji je podnela Vlada.

Obrazlažući predlog, predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je u skupštini da je tema vladavine prava izuzetno važna za Vladu i da je zato odlučna da sprovede promene Ustava, kako bi pravosuđe bilo nezavisno, odgovornije i efikasnije.

Povezane vesti:

„Moramo da ojačamo vladavinu prava u Srbiji i to će dovesti do rasta prosečnih plata i penzija. Napredak u oblasti vladavine prava treba da dovede do osećaja građana da su svi jednaki pred zakonom, da je pravda i brza i dostižna, da je pravosuđe nezavisno i odgovorno i mnogo efikasnije“, rekla je Brnabić.

Sofija Mandić iz Centra za pravosudna istraživanja prethodno je rekla za N1 da je na današnjoj sednici skupštine o pokretanju procedure izmene Ustava bilo reči o svemu sem o suštinskim stvarima zbog kojih Srbija treba da izmeni Ustav.

„U tekstu koji je dostavljen iz Vlade u Skupštinu navodi se da se Ustav menja jer postoji ozbiljna opasnost sa ovakvim rešenjima koje imamo iz 2006. godine da će političke stranke preuzeti kontrolu nad sudstvom, i ta rešenja su takva da ozbiljno dovode u pitanje nezavisnost sudstva“, navodi Mandić.

Poslanici uoči glasanja različito o predlogu

Poslanik Pokreta socijalista u Skupštini Srbije Đorđe Komlenski najavio je da neće podržati predlog za promenu Ustava jer smatra da nije adekvatno da se izbor sudija izmešta iz Skupštine.

On smatra da je „čista laž“ da nerad u pravosuđu proističe zbog Skupštine, već smatra da je to posledica reizbora iz 2010. godine, i da se novim predlozima sudije još više otuđuju od naroda.

Komlenski smatra da Skupština treba da bira sve najviše funkcionere u pravosuđu jer je to jedni način da sude u ime naroda.

O izrazu „U ime naroda“ raspravljalo se i tokom poslepodneva u plenarnoj debati o predlogu za izmenu Ustava.

Poslanik SDA Sandžaka Enis Imamović izjavio je da je potrebno menjati Ustav, ali da bi organizovanje referenduma bilo dobra prilika da se promene i njegovi drugi delovi, i postavio pitanje statusa bošnjačkog naroda u Ustavu.

„Sve presude počinju rečima ‘U ime naroda’. U ime kojeg naroda? Ako krenemo od prvog člana Ustava koji definiše Srbiju prvenstveno kao državu srpskog naroda, da li to znači da pravda i pravo pripadaju samo jednom narodu“, pitao je Imamović.

On je dodao da treba proširiti ustavne promene i omogućiti ravnopravno učešće manjina u pravosudnim institucijama, a podsetio da se u Skupštini dešavalo da neki sudija bošnjačke manjine bude osporen bez obrazloženja.

„Bošnjaci su autohton evropski narod, mi smo svoji na svome, ni od kuda nismo došli i nemamo nameru da idemo, samo tražimo ono što nam Ustav omogućava“, rekao je poslanik i dodao da je „najbitnije definisanje Sandžaka kao nove autonomne pokrajine koja je moguća po Ustavu“.

Ministarka za ljudska prava i društveni dijalog, Gordana Čomić, rekla je da je u nekadašnjoj državi bilo i narodnosti, pa su presude i tada počinjale sa „U ime naroda“ i svi su znali da se to odnosi na sve građane.

Navela je da generacijama njena porodica živi u Vojvodini, da je to stanje duha, da se „ne poklanja Ustavom“.

Poslanik vladajuće Srpske napredne stranke Veroljub Arsić rekao je da on predstavlja sve građane, a ne samo svoju naciju i da je „vrhunski bezobrazluk“ kad pojedini poslanici koriste samo delove Ustava koji im odgovaraju.

Kritikujući sve protivnike sadašnje vlasti, Arsić je rekao da je opoziciji „krivo što se ne govori o promeni preambule“ odnosno da bi „oni voleli da Srbija izgubi Kosovo, rade na tome i na tome su radili i dok su bili na vlasti“.

Nekoliko puta danas je u raspravi bilo rečeno da se preambula neće menjati i da Srbija nikad neće priznati nezavisnost Kosova.

Komentari

Vaš komentar