Skupština slobodne Srbije za formulisanje jedinstvene strategije protesta

Vesti 20. jan 202215:50 7 komentara
Tanjug / Tara Radovanović

Skupština slobodne Srbije predložila je okupljanje svih relevantnih činilaca radi formulisanja jedinstvene i optimalne strategije protesta.

U saopštenju je ukazano da se zahtevi prema vlastima Srbije svih ekoloških pokreta, organizacija, stručnih asocijacija i pojedinaca moraju koncentrisati u zajedničkom dogovoru.

Istaknutno je da je reč o zajedničkom interesu svih građana Srbije i da je neophodno zajednički i stručno formulisati zakonite i ostvarive zahteve.

U Skupštini slobodne Srbije smatraju da treba zajednički usmeriti proteste radi okupljanja što većeg broja građana.

Pozvali su ekološke pokrete da nastave borbu i ulaskom u lokalne i republičke parlamente.

„Ekološko pitanje nije samo Rio Tinto ili litijum, već i Obrenovac, Bor, Smederevo, Zrenjanin i sva druga mesta odakle se emisijom zagadjenja truju voda, vazduh, usevi…“, navodi se u saopštenju.

Ocenjeno je da su „centri zagađenja i mediji koji dezinformišu o razmerama zagađenja, ali i politički akteri koji zagađenjem zemlje ostvaruju prljavi profit, žrtvujući zdravlje nacije“.

Naglašeno je da je pitanje ekologije i zdravlja građana par ekselans političko pitanje i da se ono može rešiti samo putem političkog angažovanja u nadležnim parlamentima.

„Predlažemo okupljanje svih relevantnih organizacija i udruženja u zemlji i dijaspori, struke i političkih stranaka radi formulisanja jedinstvene i optimalne strategije protesta“, navela je ta organizacija.

Smatraju i da je neohodna borba i za one predele u kojima se gradjani nisu do sada organizovali.

„Zajednički front protiv korumpirane vlasti, koja multinacionalnim kompanijama dozvoljava neodgovorno rudarenje, nije više pitanje nečije vizije već nužnost“, navodi se u saopštenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare