Skupština Kosova izglasala Rezoluciju o osudi genocida u Srebrenici

Vesti 07. jul. 202112:44 > 19:0036 komentara
Podeli:

Skupština Kosova je na današnjoj sednici izglasala Rezoluciju o osudi genocida u Srebrenici. Za rezoluciju je glasalo 89 poslanika, nijedan nije bio protiv, a nije bilo ni uzdržanih.

Rezoluciju koja između ostalog, osuđuje negiranje genocida, inicirali su predstavnici bošnjačke koalicije VAKAT u parlamentu Kosova.

Rezolucijom kosovski parlament oštro osuđuje genocid u Srebrenici, „saoseća i iskazuje duboku tugu zbog nevinih žrtava koje su stradale tokom krvave agresije u Bosni i Hercegovini i izražava saučešće preživelim članovima porodice“.

Poslanici Srpske liste napustili su zasedanje u momentu kada je na dnevni red došao Nacrt rezolucije.

Rezolucijom se predviđa da se na Kosovu 11. juli proglasi Danom sećanja na genocid u Srebrenici.

Premijer Kosova Aljbin Kurti je izjavio da je usvajanje Rezolucije o Srebrenici „plemenit i pravilan potez, jer je to bio najveći masakr u Evropi od kraja Prvog svetskog rata“.

Istakao je da genocid nad jednim narodom mora biti kažnjen, kako se u budućnosti ne bi ponovio.

Na kraju teksta rezolucije se pozivaju zemlje u regionu da ulože dodatne napore „kako bi pred lice pravde priveli one koji su odgovorni za genocid u Srebrenici“.

Tekst rezolucije koji je danas usvojen u prištinskom parlamentu za sada nije javno objavljen, ali jeste u medijima navodni nacrt, piše Kossev.

U dokumentu koji je sinoć objavio portal Kosova.info ističe se da je „nakon nasilne okupacije Srebrenice koja je bila zaštićeno područje UN-a, od strane oružanih snaga bosanskih Srba, potpomognutih i podržanih od strane tadašnjeg režima Republike Srbije, 11. jula 1995. godine, na planirani način, ubijeno više od 8.000 Bošnjaka, silovan veliki broj žena, prisilno proterano preko 25.000 starijih osoba, žena i dece“.

U dokumentu se precizira da je genocid u Srebrenici utvrđen i presudom Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju od 19. aprila 1993, kao i potvrdom od strane istog suda od 26. februara 2007. godine, te definiciji genocida prema Konvenciji UN-a od decembra 1948. godine.

Komentari

Vaš komentar