U Beogradu održan još jedan skup protiv rata u Ukrajini

Vesti 23. apr 202216:37 > 16:43 50 komentara

Neformalna organizacija koja okuplja ukrajinsku, rusku i belorusku dijasporu u Srbiji, organizovala je u centru Beograda protest posvećen deci žrtvama rata u Ukrajini. Mir i kraj rata - glavne su poruke koje su okupljeni građani sa Trga republike uputili predstavnicima Rusije.

Sa skupa je poručeno i da je ruskom predsedniku Vladimiru Putinu bilo ponuđeno uskršnje primirje i da je nedopustivo što je to odbio. Okupljeni građani su naveli i da dvomesečno ubijenjae ljudi idece u Ukrajini ne može ničim da se opravda.

„Ne može biti istina i nikad neće biti istina tvrdnja ruske propagande da je razlog što se dešava invazija na Ukrajinu taj što navodno Ukrajina hoće u NATO pakt, nema NATO pakt nikakvog posla sa Rusijom osim što su u NATO pakt ušle nacije koje su se želele od Rusije zaštititi“, kazao je advokat Čedomir Stojković .

„Razaranje koje je Putin doneo Ukrajini samo za dva meseca je orgoman. Granatirani su i bombardovani stotine gradova. Na teritoriji koju je ruska vojska napustila pronađene su na stotine leševa ubijenih civila. Pripadnici ruske vojske masovno pljačakaju ukrajinske kuće i odvoze u Rusiju sve“, rekla je jedna od učesnica protesta.

Organizatori protesta su okupljenima predstavili i kroz šta sve prolaze deca u Ukrajini.

„Deca u Ukrajini su do kraja života pretvorena u invalide, ostavljena su bez jednog ili oba roditelja, izgubljena, silovana, skupili smo samo nekoliko priča koje smo čitali o deci koja su stradala i patila u ovom ratu“, dodala je učesnica.

„Još jedna žrtva ruskih okupatora koja se lečila u Ohmaditu je trinaestogodišnji Vova. On se našao na udaru vatre u Kijevu, dok je njegova porodica pokušala da se evakuiše, Vovo je zadobio prostrelnu ranu desne polovine lica, a meci su ga pogodili u leđa. Dečakov otac i njegov šestogodišnji brat su poginuli na licu mesta, na sreću Vova su spasili lekari iz Ohmadite“, jedna je od tragičnih priča iz Ukrajine koje su se čule na protestu.

Tokom protesta prikupljana je humanitarna pomoć za UKrajinu, koja će biti prosleđena na adresu ukrajinske ambasade u Beogradu.

Više o događajima u Ukrajini čitajte u našem BLOGU ili na stranici RAT U UKRAJINI.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare