Skup o medijima: Uređivačka politika između ignorisanja i jurenja za klikovima

Vesti 15. dec 202112:06 > 17. dec 2021 17:56 0 komentara
FoNet/ Milica Vučković

Uređivačka politika je granica koja stoji između dva ekstrema koje stvara praćenje analitike čitanosti - jurenja za klikovima i njenog potpunog ignorisanja, poruka je sa današnjeg skupa "Inovacije u medijima - kako se prilagoditi, zaraditi i opstati", u organizaciji Asocijacije medija.

Medijski ekspert USAID SMS programa Pavle Zlatić ocenio je da su mediji u Srbiji spremni na inovacije koliko i oni u svetu, ali da se suočavaju sa različitim preprekama.

Povezane vesti

Ukazao je da je medijski „ekosistem“ previše brojan, da ima puno medija i novinara, nacionalnih televizija sa svojim digitalnim izdanjima, portala poniklih iz štampanih medija, kao i lokalnih medija koji „jedva drže glavu iznad vode“.

„Treba osetiti gde je potrebno uvesti inovaciju i gde ona može da ‘prođe’ a da ne dođe do bacanja resursa i jurenja trendova“, naglasio je Zlatić.

Kada je reč o spremnosti čitalaca da plate za medijski sadržaj na internetu, Zlatić naglašava da ono malo medija u svetu koji to uspevaju, nude poznata novinarska imena i „premium“ sadržaj.

„Naplata zahteva otvaranje novih radnih mesta u medijima za ljude koji bi se bavili biznis stranom rada, ali i da mediji ne proizvode isti sadržaj kao i svi drugi“, kaže Zlatić.

Stanojević: Ne podilaziti publici

Urednik portala RTS Zoran Stanojević je kao primer dileme oko „jurenja za klikovima“ naveo izveštavanje o smrti javnih ličnosti.

„To je, kako se kaže i u ‘Maratoncima’ siguran posao koji donosi ogromnu čitanost pa neki mediji ‘troše’ tu priču danima vodeći se samo čitanošću“ rekao je Stanojević.

Naglasio je da mediji, ukoliko žele da budu „korektiv“ društva, treba da svojoj publici daju ono što analitika čitanja i praćenja kaže da oni žele, ali bez podilaženja.

„Mi analitiku koristimo tako da saznamo šta naše korisnike zanima, ko su oni i kako da pridobijemo nove, ali nećemo preći granice sopstvene uređivačke politike zbog veće čitanosti“, rekao je Stanojević.

Petrović: Lakše doći do informacija, ali ih teže „upakovati“

Zamenica urednika portala N1 Jelena Petrović je, govoreći o inovacijama u medijima i tome da li medij u kom radi podilazi ukusima publike, dala primer uvođenja rubrike o kuvanju na N1 portalu.

„Naši čitaoci su specifični, i kada smo uveli ‘Kuvanje’ prozivali su nas na Tviteru, ali to samo govori o njihovom kritičkom mišljenju, što i sami gajimo u našem radu“ , ispričala je Petrović. Ona je navela da su tu da saslušaju kritiku i mišljenje svojih čitalaca, naročito što je danas interakcija sa publikom neposrednija – jer se odvija putem mejlova i na više društvenih mreža, ali da ostaju dosledni svojoj uređivačkoj politici.

Kada je reč o dolaženju do informacija i plasmanu sadržaja, ocenila je da je posao novinara danas sa jedne strane lakši, kad je u pitanju potraga za informacijama, a sa druge otežan, kada je u pitanju njihov plasman.

„Olakšana je dostupnost informacija, naši čitaoci nam i sami šalju vesti i slike, ali zato postoji pritisak da se informacije objave brzo i u različitim formatima – dakle, lakše je doći do informacije ali je daleko teže nju ‘upakovati’, a posebno za čitaoce različitih generacija“, rekla je Petrović.

Direktor prodaje u Euronews Srbija Mihailo Ponjavić upozorava da u Srbiji 57 odsto investicija u oglašavanje ide u TV oglašavanje, i da se očekuje da će se takav trend zadržati u budućnosti.

„To je u potpunoj suprotnosti sa evropskim trendovima, a u SAD je 40 odsto izdavača već našlo način kako da svoje čitaoce ‘ponude’ oglašivačima“, rekao je Ponjavić.

Dodao je i da 70 odsto novca za oglašavanje koji ne završi kod televizija, ode na društvene mreže, upozorivši da se tržište ubrzano menja.

„Nijedan medijski izdavač ne bi više trebalo da svoje kolege posmatra kao konkurenciju – konkurencija su danas Gugl ili Fejsbuk“, naglasio je Ponjavić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!