Skup na Evroprajdu: Policajac mi je 2001. rekao „nikada neću da branim pe..re“

Vesti 14. sep 202212:20 3 komentara
N1

Koosnivačica albanskog LGBT Saveza Dženi Karaj izjavila je na skupu Beograd prajda "Dve decenije kasnije" da je od aktivista za LGBTI prava u Srbiji naučila šta su istrajnost i hrabrost.

Ona je rekla da su aktivisti za LGBTI prava na Balkanu učinili ono što politika nije mogla, da su prevazišli konflikte i postali velika LGBTI porodica.

„Naša je dužnost da budemo ovde, mi smo porodica i ako nismo tu jedni za druge, ko će biti tu za nas. Verujem da ćete i ove subote pokazati hrabrost, da ćemo pokazati celoj zajednici da nećemo oklevati i da ćemo Vladu naučiti lekciju o demokratiji“, poručila je Karaj.

Direktorka Getena Agata Milan Đurić podsetila je na početke Prajda u Beogradu, da je 2001. po gradu bilo postera „Dolazimo po vas“, da su na ulicu sa učesnicima Prajda izašla četiri policajca, a da ih je na trgu sačekalo hiljade nasilnika koji su odmah počeli da ih tuku i da je tek onda policija poslala pojačanje.

Kako je rekla, policija nije reagovala dok huligani nisu napali samu policiju.

„Dok su oni jurili i rušili žene i ljude, policija je mirno stajala, a na moju konstataciju uradite nešto, ubijaju nas, policajac je rekao: ‘Ja nikada neću da branim pe..re i tr..dže“, rekla je Đurić.

Nekadašnji član Evropske LGBTI policijske asocijacije Joran Stanton rekao je da je policiji potrebno više znanja o LGBTI zajednici.

On je ukazao da je jednom došao na paradu u Beograd i da je šetnja otkazana dan uoči parade, s navodom da policija ne može da zaštiti učesnike, a da su zatim obezbedili utakmicu Srbija – Hrvatska.

„To znači da nisu hteli da zaštite paradu. 2019. sam došao i bilo je i šetnje i koncerta, a sada otkazuju šetnju i sve ide unazad“, rekao je Stanton.

Bivši direktor Toronto prajda Kevin Bolije rekao je da je Prajd 2013. godine za njega bio prava demonstracija ponosa i da je video odlučnost i sreću koja dolazi iz ponosa, jer ljudi nisu prihvatili otkazivanje prajda, već izašli i posle zabrane i mahali ponosno zastavom, dok huligani nisu imali vreme da se organizuju i izađu.

„Onda sam 2014. došao na Prajd, šetnja je krenula i parada je bila dozvoljena. To ne bi bilo moguće bez 2013. godine“, rekao je Bolije.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare