Skoro pola miliona evra iz budžeta Kosova za odbranu optuženih u Hagu

Vesti 03. mar. 202114:291 komentar
Podeli:
Izvor: screenshot/ Specijalno tužilaštvo za zločine OVK

Preko 460 hiljada evra iz kosovskog budžeta potrošeno je na finansijsku podršku braniocima optuženih iz Specijalizovanih veća sa sedištem u Hagu.

Krajem prošle godine, Ministarstvo pravde je razmotrilo četiri zahteva branilaca optuženih za ratne zločine od strane Specijalnog suda, saopštio je vršilac dužnosti generalnog sekretara ministarstva pravde Ardian Bajraktari i dodao da je sve odobreno i da je poslednje izvršenje isplate bilo prošle nedelje.

„Zahtevi su pregledani i utvrđeno je da ispunjavaju kriterijume utvrđene zakonom i administrativnim uputstvom i kao rezultat su isti i odobreni i sada mogu da potvrdim u ime ministarstva da je izvršenje sredstava za četiri zahteva odobreno od strane komisije. Ukupan iznos sredstava za advokate odbrane iznosi 464.600 evra. Poslednje izvršenje isplate dogodilo se prošle nedelje“, naglasio je Bajraktari.

Bajraktari je rekao da su zahtevi za isplatu uglavnom podnošeni za aktivnosti branilaca radi učešća u sudskim raspravama, savetovanju i drugom.

„Za 2021. budžet je predviđen Zakonom o budžetskim izdvajanjima, a za ovu godinu je to ukupno 17 miliona evra“, rekao je Bajraktari.

Ardian Bajraktari, koji je i šef komisije za ocenu ovih zahteva, rekao je da su krajem prošle godine kao komisija pregledali četiri zahteva odbrane optuženih pred Specijalnim sudom.

Prema Zakonu o pravnoj i finansijskoj zaštiti osoba koje Specijalni sud može optužiti, koji je usvojila Skupština Kosova 2015. godine, stoji da „oni imaju pravo da zatraže pomoć u pokrivanju troškova odbrane i angažovanja nezavisnih branilaca“.

Zakon garantuje pokriće advokatskih troškova optuženim licima.

Do sada su Specijalizovana veća u Hagu potvrdila optužnicu protiv bivšeg pretpostavljenog Oslobodilačke vojske Kosova Saljiha Mustafe i zajedničku optužnicu protiv bivšeg predsednika Kosova Hašima Tačija, bivšeg lidera Demokratske partije Kosova Kadrija Veseljija, bivšeg portparola Oslobodilačke vojske Kosova Jakupa Krasnićija i bivšeg člana glavnog štaba OVK Redžepa Seljimija. Prema optužnici, oni se terete za ratne zločine.

U međuvremenu, Specijalno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv lidera Organizacije ratnih veterana, Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja, zbog „ometanja pravde“.

Komentari

Vaš komentar